Dagens PS

Här byggs dina drömbåtar

Drömbåt
Har du bara dina drömmar hyfsat klara, så finns det fortfarande båtvarv som kan förverkliga dem åt dig. Vi har tagit fram våra fem favoriter till dagens kvällsläsning. (Foto: Van Dam)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

På några varv i världen byggs fortfarande vackra drömbåtar helt efter ditt egna tycke och smak. Här är fem av de varven som utmärker sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drömmar är vårt bränsle. De skapar visioner och tankar. De hjälper oss att ta ut viktiga riktningar i livet och de är alltid fina att klura på över ett ädlare glas om fredagskvällen.

Men de måste också ibland förverkligas. Är de för abstrakta kan din relation med dem rinna ut i sanden. Drömmar har ett bäst-före-datum då du måste inse att du måste förkasta eller realisera dem.

I båtvärlden är det mesta idag ganska så standard. Men är din drömbåt en klassiker av ditt snitt och din fason, finns det fortfarande de som kan förvekliga dina visioner. Här är våra fem drömfabriker.

Frauscher

Det österrikiska familjevarvet skriver vi gärna om. Deras sköna blandning av klassiskt och modernt plockar verkligen ihop det bästa av två världar och paketerar det i något riktigt kul.

Frauscher blandar gammalt och nytt
Frauscher har skapat sig en egen stil där det klassiska möter det senaste moderna. (Foto: Frauscher)

Med båda fötterna djupt nere i alpernas sjöar, tvingades de tidigt att ta hänsyn till de hårda miljökrav som skapades för att bevara alpernas sjöar.

Därför har Frauscher kommit långt i elektrifieringen av sin flotta och erbjuder i dag kompletta elektrifierade runabouts direkt ur prislistan.

ANNONS

Den senaste heter 1017 GT och är tok en klassisk runabout inspirerad av 1920-alets flamboyanta linjer. Med dubbla 430-hästarsmotorer flåsar den iväg i hela 58 knop på topp.

Info: Frauscher boats

ANNONS

Senaste nytt

J-Craft

Sveriges bidrag till den klassiska nybyggnadsvärlden är självklart J-Craft. Märket som haft en vinglig existens men som nu landat tryggt i snygga och proffsiga lokaler på Gotland.

J-Craft Drömbåt
Idag bygger J-Craft båtar av världsklass och dito kvalité. (Foto: J-Craft)

Ur dessa lokaler levereras årligen ett ytterst fåtal båtar. Men de som byggs, håller idag absolut toppkvalité sett ur ett globalt perspektiv.

Från starten med sin Riva-inspirerade look, står J-Craft idag på helt egna ben och uppskattas över hela världen.

Just nu håller de på med en lansering i USA och den första beställda båten har just lämnat fabriken inplastad för en lång färd över haven.

ANNONS

Info: J-Craft

Comitti

När Riva släppt sina grundvalar och istället ser de stora affärerna i 100-fots-segmentet, finns det självklart de som plockar upp den marknad som lämnats.

Comitti när den italienska drömmen
Comitti har lagt beslag på en stor del av den marknad som Riva lämnat tom. (Foto: Comitti)

Italienska Comitti har med full kraft gått in på den marknaden som förut (ok – för 50 år sedan) dominerades av Rivas modeller Ariston och Florida.

Comitti har skapat ett vackert modellprogram av drömbåtar som håller gott liv i den italienska runaboput-traditionen. Med vacker design och gott hantverk lever La dolce vita vidare på sjöar och i hamnar via Comittis hantverk.

Info: Comitti Group

Hacker Craft

ANNONS

Det anrika amerikanska varumärket Hacker Craft har sedan återstarten 1982 sakta byggt upp sin kundkrets. Från att ha kunnat välja på några få modeller, kan du i dag i stort sett få vilken båt du vill byggd i deras verkstäder vid Lake George.

Hacker Craft drömbåt
Hos amerikanska Hacker Craft kan du förverkliga alla dina båtmässiga fantasier. (Foto: Hacker Craft)

Som bas har självklart Hacker Craft också ett antal modeller som de bygger mer eller mindre på serie. Men parallellt med dessa, kommer det många fantastiska specialbyggen från varvet numera.

Här kan du få din drömtender byggd, en kopia på din farfars gamla racer eller en helt modernt designad racer, men byggd i ädlaste mahogny.

Det enda som sätter begränsningar är din fantasi.

Van Dam

Inte att förväxla med actionhjälten med samma efternamn. Men i och för sig är bröderna Van Dam en slags actionhjältar inom träbåtsvärlden.

Alpha Z är en mahognyracer som inte liknar något annat. (Foto: Van Dam)
ANNONS

I snart 50 år har de båda skapat drömbåtar i mahogny som på många sätt rejält tänjt bilden för vad en klassiska båt kan vara.

Dels har de byggt mer eller mindre replicas på gamla klassiska runabouts, men också varvat dessa med helt moderna och bitvis futuriska båtar.

Mest känd är deras racer Alpha Z som är ett unikum av modern design och teknik klätt i en tidlös mahognykostym.

Info: Van Dam Custom Boats

Läs mer:

Tre drömboenden från 2023 (Dagens PS)

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS