WTO och Fifa undertecknade ett samförståndsavtal i veckan som gick, skriver CNBC. Syftet med avtalet är att bygga upp bomullsproducerande länders deltagande i industrin kring den internationella fotbollsbranschen. Men avtalet möter kritik.

ANNONS

Samförståndsavtalet, som kommer att gälla till december 2027, går bland annat ut på att Fifa och WTO ska utbyta information och kunskaper om fotbollens ekonomiska dimensioner. Man vill också undersöka hur fotbollen kan bli ett verktyg för kvinnlig självständighet i utvecklingsländer. Fifa och WTO beräknar fotbollsindustrins värde till 268 miljoner dollar, nära 3 miljarder kronor.

Att världshandelsorgnisationen WTO ger sig in i samarbete med Fifa, vars förberedelser i Qatar är starkt ifrågasatta, väcker frågor och kritik. Migrantarbetare som arbetar med VM-byggena har utnyttjats och arrangemanget väcker även i övrigt frågor om etik.

WTO försvarar Fifa – ”kan bli kontrovers”

Världshandelsorganisationen generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala säger till CNBC att organisationen inte är inte främmande för att ge sig in i kontroverser kring evenemanget, men att WTO ser fler fördelar än nackdelar i ett samarbete. Man menar att avtalet mellan WTO och Fifa kan skapa jobb i Afrika.

Okonjo-Iweala säger till CNBC  att ”Cotton Four”-nationerna (Burkina Faso, Benin, Tchad och Mali) kan  dra nytta av partnerskapet.

Fifa själva försvarar evenemanget i Qatar med att det har positiv inverkan på politiken där, eftersom landet hamnar i strålkastarljuset.

Fifas ordförande Gianni Infantino menar att evenemanget sätter igång processer för förändring.

ANNONS
ANNONS

”När det gäller arbetares rättigheter och mänskliga rättigheter i Qatar, så behöver saker förändras. Men en process har också startat”, säger han.

Läs också:

Kritik: Fotbolls-VM inte alls ”klimatneutralt” [Dagens PS]