Dagens PS

Vågar inte säga upp sig – arbetar till döds

Att säga upp sig i Japan är höjden av respektlöshet. En arbetsdag på 12 timmar är vardagsmat. Priset? Liv.
Att säga upp sig i Japan är höjden av respektlöshet. En arbetsdag på 12 timmar är vardagsmat. Priset? Människoliv. (Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Redo att dö för ditt jobb? Som anställd i världens fjärde största ekonomi, har det historiskt sett varit det enda sättet att avsluta en anställning med hedern i behåll. Men nu finns det en lösning på problemet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

12 timmar på kontoret en “kort dag”.

200 timmar övertid på en enda månad?

Jodå. Det kan också passera för den japanske medarbetaren som traditionellt håller fast vid sin arbetsgivare i årtionden – för att inte säga – en livstid.

Livslång rävsax

I ett land som länge haft en överansträngningskultur anses nämligen uppsägning vara den ultimata formen av respektlöshet, vilket försätter japanska arbetstagare i en livslång rävsax – men framför allt kostar liv.

“Karoshi” eller “död genom överansträngning” är således ett vedertaget begrepp, skriver CNN.

Enligt ministeriet för hälsa, arbetsmarknad och välfärd dog 54 personer av arbetsinducerade hjärn- och hjärtsjukdomar under 2022. Det är minskning från de 160 som registrerades för två decennier sedan.

Likväl har antalet arbetstagare som lider av psykisk stress på jobbet ökat, från 341 till 2 683 från under samma tidsperiod.

ANNONS

Senaste nytt

Avgångsbyråer på uppgång

ANNONS

Som ett led i den här utvecklingen har regeringen under de senaste sju åren svartlistat oetiska arbetsgivare. Så här långt finns mer än 370 “svarta företag” med på listan över omänskliga arbetsgivare.

Ännu ett grepp för att skydda Japans arbetstagare är de så kallade avgångsbyråer som började poppa upp under pandemin.

En tjänst som syftar till att hjälpa anställda att lämna i tid.

Det är dock först nu som affärsidén verkligen tagit fart.

Momuri

Japanskt uttryck för Jag kan inte göra det här längre

Tvingas knäböja

Det bekräftas av Shiori Kawamata, verksamhetschef för avgångsbyrån Momuri, som bara under det senaste året mottagit närmare 11 000 förfrågningar från desperata kunder i ett av Tokyos mest trafikerade affärsdistrikt.

Hon vittnar om en kultur där anställda tvingats knäböja inför sina chefer, och återkommande trakasserats på arbetsplatsen. Många är mentalt nedbrutna och ringer och gråter.

Som hårdast drabbade är enligt Kawamata arbetstagare på små till medelstora företag, främst inom livsmedelsindustrin, följt av sektorer som hälsovård och välfärd.

ANNONS

Missa inte: Så blev lyxvaror en skamfläck i Kina. Dagens PS

Kommer att behövas

En liten ljusning kan dock skönjas bland den nya generationens arbetare, som är mindre benägna att foga sig i ledet än sina föregångare.

Trots den senaste tidens framgångar bland avgångsbyråer som Momuri finns det således en förhoppning om en förändring på arbetsmarknaden.

”Vi tycker ärligt talat att vår avskedstjänst ska försvinna ur samhället och det hoppas vi på. Vi tror att det är bäst om folk kan berätta för sina chefer själva, men när jag hör våra kunders skräckhistorier tror jag inte att vår verksamhet kommer att försvinna någon gång snart, konstaterar Shiori Kawamata.

“Momuri” betyder “jag kan inte göra det här längre” på japanska. Nu återstår det att se hur länge Japan ska orka.

Läs även:

Nu lottar man ut riset i Japan. Dagens PS

Dejtingappen som ska rädda Japan. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]