Dagens PS

Undervattensdrönare: Framtidens krigsföring är här

En Manta Ray-UUV testas utanför Kaliforniens kust.
En Manta Ray-UUV testas utanför Kaliforniens kust. (Foto: Northrop Grumman/Defense Advanced Research Projects Agency)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Många länder tävlar redan om att utveckla den senaste drönartekniken. Nu har racet flyttat ner under ytan – där länderna snabbt vill leda arbetet med de nya drönarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De kallas UUV eller Unmanned underwater vehicles.

Autonoma drönare som tar sig fram under ytan är redan på snabb frammarsch. Länder som Storbritannien, Kina, Nordkorea, Indien och Norge håller redan på att utveckla sina egna UUV:s.

Frågan är dock vem ska vinna när det gäller att hela tiden ligga steget före andra länder i utvecklingen av framtidens krigsföring.

Vill leda med undervattensdrönare

Både USA och Australien tar fram nya undervattensdrönare och hoppas kunna leda marknaden inom kort.

Båda länderna har gett sina drönare passande undervattensnamn som den amerikanska “Manta Ray” och den australiensiska “Ghost Shark”.

Drönarna är än så länge bara prototyper men Australiens försvarsministerium förväntar sig att de första UUV-modellerna ska vara vara klara för produktion i slutet av nästa år.

“Ghost Shark kommer förse marinen med “en stark, självständig undervattenskrigföring med lång räckvidd som kan utföra underrättelser, övervakning, spaning och samtidigt slå till snabbt”, uppger landets försvarsministerium, enligt CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Racet under ytan

ANNONS

Och det är bråttom när racet nu har flyttat under ytan och allt fler länder är måna om att plocka andelar i en skakig geopolitisk värld.

“Att leverera den första Ghost Shark-prototypen i förtid sätter en ny standard för kapacitetsutveckling i tider då vi verkligen behöver det,” säger Australiens chefsförsvarsforskare Tanya Monro.

Stressade över Kina

I USA är militären fullt upptagen med båda sina UUV:er “Orca” och “Manta Ray”. Det finns inga klara tidsplaner, men faktum är att både USA och Australien är stressade över Kinas ökande närvaro i Sydkinesiska havet och Stilla havet.

“Även om detaljerna är knappa, som ofta när det gäller Kina, så har de utvecklat dem i minst 15 år och har troligen nu något som liknar Orca, men med torpeder, i testfasen”, uppger Emma Salisbury på den brittiska tankesmedjan Council on Geostrategy.

Läs även:

Rysk avhoppare: Drönare till Ukraina. Dagens PS

Därför flyger kommunen drönare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]