Dagens PS

Turismen krisar när Himalaya försvinner i dimman

En Yak i Nepal Ama Dablam, där turismen nu hotas av dis och dimma.
Turismen i Himalaya hotas av tilltagande dis och dimma, till följd av föroreningar och klimatförändringar. (Arkivbild: Kevin Frayer AP//TT)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 14 maj 2025Publicerad: 14 maj 2025

Drömmer du om att vakna till en panoramavy över världens högsta berg? Då kan du bli besviken. Med ökade luftföroreningar försvinner Himalayas toppar i dimman – och snart en hel bransch: Turismen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För några år sedan var mars till maj och oktober till november högsäsong för trekking och bergsturism i Nepal. Men idag ligger en tät smog över Kathmandu, även under annars klara månader.

Diset består av rök och sot från fordon, industrier, skogsbränder, sopbränning och svedjebruk. Varmare luftlager bildar ett lock över staden som håller kvar smutsen – och skymmer sikten mot bergen.

Enligt BBC News är den förorenade dimman en katastrof, inte bara för människors hälsa utan för en av Nepals viktigaste inkomstkällor: turismen.

“Jag marknadsför inte längre vår anläggning som platsen för soluppgångar och Himalaya-vy. Nu lyfter vi i stället kultur och historia”, säger hotellägaren Yogendra Shakya till BBC.

Han har drivit hotell i Nagarkot utanför Kathmandu sedan 1996 och sett sikten krympa.

Läs även: Havsnivån stiger allt snabbare, katastrof för kuststäder. Dagens PS

Damm, rök och sot skymmer sikten

Sydasiatiska städer toppar listorna över världens mest förorenade platser, med försämrad hälsa, inställda flyg och stängda skolor som följd. Samma gäller de högt belägna bergsstäderna i Nepal.

Luften har blivit smutsigare, klimatet varmare och torrperioderna längre. Regnet kommer mer sällan och sikten minskar snabbt, enligt BBC.

Enligt Nepals hydrologiska myndighet har antalet disiga dagar i Pokhara, en populär turistort, ökat dramatiskt, från 23 (2020) till 168 dagar under 2024. Sikten är ofta under 5 kilometer, även under turistsäsongen.

“Dimma och dammstormar ökar i Sydasien, och den trenden ser ut att fortsätta till följd av klimatförändringar, säger Dr Someshwor Das vid South Asia Meteorological Association till BBC.

För trekkingguider och småföretagare är situationen akut.

ANNONS

“Vi fick kompensera ett helt sällskap eftersom vi inte kunde visa dem bergen de kom för att se”, säger den erfarna guiden Lucky Chhetri.

Hon uppger att hennes affärer gått ned med 40 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Överväger att lämna yrket

Många i turismbranschen överväger nu att lämna yrket.

“Ingen vy – ingen affär”, säger Krishna Acharya från Trekking Agents Association of Nepal, till BBC.

Problemet är inte isolerat till Nepal. Även på den indiska sidan, i Uttarakhand, vittnar företagare om ökade luftföroreningar, tätare dimma och längre torrperioder.

Turister vid Chandrashilla Peak i Himalaya, i indiska delstaten Uttarakhand.
Även på den indiska sidan i Uttarakhand rapporteras om allt dimmigare berg. (Arkivbild: Manish Swarup AP/TT)

Experter varnar nu för att Himalaya kan bli något vi bara ser på vykort. Och även om turisterna återvänder i hopp om klarare väder, är verkligheten att säsongerna förändrats. I värsta fall för gott.

“Vi utför vårt jobb med skuldkänslor. Vi vet att vi inte längre kan leverera det gästerna betalar för. Och dimman kan vi inte göra något åt”, säger Lucky Chhetri.

Läs även: Årets bästa resmål för dig som vill resa med gott samvete. Dagens PS

ANNONS

Klimatet ändrar turismen

Himalaya är långt ifrån den enda turistattraktionen i världen som hotas av klimatförändringar och föroreningar. Dagens PS har tidigare skrivit om hur klimatet ändrar turismen i sig.

De senaste årens värmeböljor i södra Europa har ökat intresse för att semestra på svalare breddgrader, som Sverige, Norge och Kanada och i de Österrikiska alperna på sommaren.

Den så kallade “coolcation-trenden”, visar sig bland annat i form av ökande turistströmmar till ishotellet i Jukkasjärvi, som det senaste året haft besökare från mer än 80 länder, enligt SR.

I Indonesien hotas kustnära turistmål som Tidung och Pramuka av stigande havsnivåer. Landet har också lanserat kampanjen “Every Step Matters” för att minska turismens eget koldioxidutsläpp med upp till 50 procent till 2030.

Var framtidens turister väljer att åka hänger mycket på hur destinationer tar höjd för klimatförändringar, menar O’Shannon Burns, forskare vid Cornell University och konsult inom hållbar turism.

“Hela resesektorn kommer att påverkas, därför är det viktigt med planering”, säger hon.

Läs även: Radikal räddning. Kan Venedig lyftas ur lagunen?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS