Trump åtalas på sju punkter: "Jag är oskyldig"

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
Donald Trump
Det ser ut som att Donald Trump kommer att gripas inom kort. (Foto: TT)

Donald Trump kommenterar det federala och historiska åtalet, som gäller hans hantering av hemliga dokument, och menar att han är “en oskyldig man”.

ANNONS
ANNONS

På torsdagen berättade USA:s ex-president Donald Trump själv på sociala medier att han åtalas för att ha tagit och undanhållit hemliga dokument på sitt Mar-a-Lago-resort i Florida.

Sju åtalspunkter läggs nu honom till last och det är första gången i historien som den federala regeringen väcker åtal mot en tidigare president, skriver The Wall Street Journal.

Åtalspunkterna innehåller bland annat brott mot spionagelagen, som förbjuder missbruk av sekretessbelagd information, samt obstruktion och falska uttalanden.

Trump konstaterar i ett inlägg att han ska inställa sig i domstol i Miami på tisdag nästa vecka.

Donald Trump: Trodde aldrig det var möjligt

“Jag trodde aldrig att det var möjligt att något sådant kunde hända en före detta president i USA. Jag är en oskyldig man”, hävdar Trump, nu aktuell som presidentkandidat för Republikanerna och som åtalas av sina politiska motståndare Demokraterna i form av Bidenadministrationen.

Vita huset har inte kommenterat åtalet mot Trump, uppger WSJ.

President Joe Biden sade däremot tidigare under torsdagen när frågan kom upp om justitiedepartementets roll kan anses oberoende i saken:

“Jag har aldrig en gång, inte en enda gång, föreslagit justitiedepartementet vad de ska göra eller inte göra i förhållande till att väcka åtal eller inte väcka åtal. Jag är ärlig.”

För 76-årige Donald Trump kunde det federala åtalet nu inte kommit olägligare då han även står inför straffrättliga anklagelser i New York för misstänkt mutbrott till en porrstjärna som påstår att hon haft en affär med Trump under slutspurten av det dåvarande presidentvalet.

Läs även: Trump skämtar om domen om sexuellt utnyttjande

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS