Dagens PS

Starwars 2.0: Trumps Golden Dome tar kriget till rymden

Trump vill se ett nytt globalt försvar i rymden, Golden Dome
Med Golden Dome vill Donald Trump skapa ett rymdbaserat missilförsvar i omloppsbanan (Foto: AP/TT)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 24 maj 2025Publicerad: 24 maj 2025

Donald Trump siktar mot stjärnorna, bokstavligt talat. Med nya storsatsningen ”Golden Dome” blåser han liv i det mytomspunna rymdförsvarsprojektet Star Wars. Prislappen? 542 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rymden är het igen, men nu handlar det inte om Mars eller månbaser, utan om missiler i rymden, avancerade sensornätverk och en världsomspännande sköld mot fiender på jorden.

Donald Trumps “Golden Dome” är ett vågat försök att skapa ett helt nytt lager av globalt försvar. Ett högteknologiskt och militärt mästerprov för rymdåldern, som kombinerar land-, havs- och rymdbaserade sensorer och avfyrningssystem.

Men det har sitt pris. Olika siffror är i omlopp, men enligt CBS News förväntas enbart den rymdbaserade delen av systemet kosta 542 miljarder dollar, baserat på beräkningar från Kongressens budgetkontor. Reuters nämner beloppet 175 miljarder, vilket är Donald Trumps egen skattning.

Försvarsindustrin gläds. Men långt ifrån alla jublar.

Victoria Samson, direktör för rymdsäkerhet och hållbarhet vid tankesmedjan Secure World Foundation, betecknar förslaget om missiler i omloppsbanan som att öppna en “Pandoras ask”, skriver Reuters.

“Vi har inte fullt ut tänkt igenom de långsiktiga konsekvenserna av vad det innebär”, säger hon.

Läs även: Ökat missnöjer med Trumps engagemang i kryptovalutor. Dagens PS

Ett rymdförsvar i omloppsbana

Golden Dome är tänkt att bli ett gigantiskt nätverk av satelliter och vapen som ska kunna slå ut kärnvapen och konventionella missiler från länder som Ryssland, Kina, Iran eller Nordkorea.

ANNONS
I sitt tal till kongressen 4 mars efterlyste Donald Trump finansiering till ett rymdbaserat missilförsvarssköld – Golden Dome.
“Mitt fokus är att bygga världens mest kraftfulla militär”, sade Donald Trump i talet till kongressen 4 mars (Foto: Ben Curtis AP/TT)

Missilerna ska avfyras direkt från satelliter i omloppsbana. Det är ett teknologiskt jättesprång som kan omforma både försvaret och det globala maktspelet.

“Mitt fokus är att bygga framtidens mest kraftfulla militär. Som ett första steg ber jag kongressen att finansiera en toppmodern missilförsvarssköld, ‘Golden Dome, för att skydda vårt hemland, helt tillverkad i USA”, sade Donad Trump, i sitt tal till kongressen 4 mars rapporterar Fox News.

Systemet påminner starkt om president Ronald Reagans mytomspunna “Star Wars”-program från 1980-talet, som aldrig realiserades fullt ut men satte tonen för kalla krigets sista kapitel.

Men denna gång med modern teknik och privat industri i ryggen.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

SpaceX, Palantir och Anduril bland favoriterna

Bakom projektet radar försvarsteknikens tungviktare upp sig. Elon Musks SpaceX är en av huvudfavoriterna att leverera raket- och satellitplattformar. Palantir bidrar med datainfrastruktur, medan Anduril utvecklar drönare och autonom försvarsteknik.

Vapengiganter som L3Harris, Lockheed Martin och RTX nämns också som centrala aktörer. För bolag i försvars- och rymdindustrin kan Golden Dome bli en guldkalv i decennier framåt.

Marknad eller maktspel?

ANNONS

Investerare noterar redan ökade rörelser i börskursen för flera av de inblandade bolagen.

Men det är inte bara börsen som reagerar.

Mao Ning, talesperson för Kinas utrikesdepartement uttryckte “djup oro” och uppmanade USA att lägga ner projektet då det är offensivt och ökar risken för ett rymdvapenrace, enligt CBS News.

Kreml var mer diplomatiskt men påpekade att Golden Dome sannolikt kommer att kräva nya samtal mellan Moskva och Washington om kärnvapenkontroll.

Även säkerhetsexperter varnar för ett scenario där placeringen av offensiva vapen i rymden bryter gamla normer och utlöser en kapprustning i stil med kalla krigets.

“Golden Dome riskerar att trigga andra stater att utveckla liknande system eller nya typer av vapen som kan undvika skyddet”, säger Victoria Samson, som under lång tid har uttryckt oro för vad privatiseringen av rymdsektorn kan leda till.

Golden Dome markerar ny strategi

Trots högljudd retorik från Trump-administrationen och vapenindustin är finansieringen ännu inte säkrad. Republikanerna har eskat en inledande investering på 25 miljarder dollar från kongressen, som en del av ett bredare försvarspaket, men förslaget är inte godtaget än.

Trump blåser nytt liv i Ronald Reagans Starwars-projekt från 1980-talet med Golden Dome.
Trump blåser nytt liv i Ronald Reagans Starwars-projekt från 1980-talet med Golden Dome. (Foto: Mark Schiefelbein AP/TT)
ANNONS

Tydligt är att Golden Dome markerar en tydlig strategisk kursändring från en återhållsam och ofta sekretessbelagd militär rymdpolitik, mot högre tonläge och djärvare kliv.

Namnet “Golden Dome” är retoriskt laddat med flera undertoner. Förutom ordet “dome” i sig, som för tanken till katedraler och maktbyggnader, anspelar det på Israels ”Iron Dome”, ett hyllat försvarssystem mot raketattacker, vilket Trump själv refererade till i sitt tal inför kongressen i mars.

“Israel har det, andra har det och USA ska ha det också”, sade han.

Men där Iron Dome skyddar mot kortdistanshot på lokal nivå, ska Golden Dome bli en global sköld i rymden. Större, mer ambitiös och inte minst ”gyllene”. Exklusiv och kejserlig i skala och ambition.

Namnet passar Trumps kommunikationsstilk: bombastisk, patriotisk och imagefixerad. Golden Dome är inte bara ett försvarssystem, det är också ett varumärke i Trumps politiska show.

Läs även: Första pris Trump själv, på miljardärernas kryptokalas med presidenten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS