Rishi Sunak: Kina är en utmaning, inte ett hot

Uppdaterad: 13 mars 2023Publicerad: 13 mars 2023
Kina
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak går emot sin seniora partimedlemmar i sin hållning till Kina (Foto: TT).

Den nyligen omvalde presidenten Xi Jinping har lovat att stärka Kinas säkerhet och bygga upp militären till en “stor mur av stål”. Storbritanniens premiärminister vill dock inte klassa Kina som ett hot.

ANNONS
ANNONS

Den nyligen omvalde presidenten Xi Jinping har lovat att stärka Kinas säkerhet och bygga upp militären till en “stor mur av stål” för att försvara landets intressen, skriver Financial Times.

I förra veckan talade den kinesiske presidentens Xi Jinping till de nästan 3000 delegaterna i folkkongressen. Efter att ha tackat delegaterna för stödet sa Xi att han skulle “göra militären till en stor mur av stål som effektivt skyddar nationell suveränitet, säkerhet och våra utvecklingsintressen”.

Han lovade också att fokusera på “utveckling och säkerhet”, och sade att “säkerhet är grunden för utveckling och stabilitet är förutsättningen för välstånd”.

Xis fokus på säkerhet kommer då landets relationer till USA och är kyligare än på flera decennier.

Kina är en utmaning  – inte ett hot

Men någon som inte anser att Kina ska kategoriseras som ett hot är Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, rapporterar The Guardian, även om han varnat för att Kinas planer på att ”omforma världsordningen” är en utmaning för Storbritannien.

Under ett toppmöte för att förändra maktbalansen i Stillahavsområdet försvarade Sunak sin position, och flaggade för att regeringen skulle se över landets säkerhetsstrategi och öka försvarsutgifterna.

Åtgärderna är avsedda att stävja Kinas inflytande, och stärka Storbritanniens position mot Ryssland efter  invasionen av Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Sunak möter motstånd på hemmaplan

Sunak går nu emot många av sina seniora partikollegor inklusive sin företrädare Liz Truss i frågan. Truss drev en hård linje att Kina skulle omklassificeras till ett hot och inte en “systemisk utmaning”.

”Jag tycker inte att det är en smart eller sofistikerad utrikespolitik att minska vår relation med Kina – som trots allt är ett land med en och en halv miljard människor, den näst största ekonomin och medlem av FN:s säkerhetsråd”

 

Sunak erkände däremot att Kina var det största  hotet “mot vår ekonomiska säkerhet”, och tillade att de visat “väldigt olika värderingar än våra”.

“Jag tror att det utgör en epokdefinierande utmaning för oss och den globala ordningen,” tillade han.

Vill du läsa mer nyheter om Kina och Storbritannien? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Källor – Xi Jinping träffar Putin nästa vecka

Läs även: Kina: Skärp er USA, – annars hotar konflikt

ANNONS
ANNONS