Spektakulära uttalandet från energiministern om att EU ska ”förlåta och glömma” Putins blodiga krig i Ukraina väcker vrede.

ANNONS

Dagens PS berättade i veckan med hänvisning till CNBC att Saad Sherida al-Kaabi, Qatars energiminister och chef för det statliga gasbolaget, bedömde att rysk gas så småningom börjar flöda till Europa igen.

EU kommer enligt energiministern i Qatar att ”förlåta och glömma” det Putin och Ryssland gör i Ukraina.

Missa inte det: Qatars energiminister: Europa förlåter Putin [Dagens PS]

Uttalandet kom samtidigt som en rysk missilattack dödade 40 civila i ett bostadsområde i ukrainska Dnipro, konstaterar CNBC.

Utrikesministern: Accepterar inte våldet

Efter det kontroversiella utspelet av ministerkollegan säger Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman Al Thani till den amerikanska finansnyhetskanalen att Qatar inte på något sätt ställer sig bakom Rysslands krig i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

”Qatar har en väldigt tydlig politisk hållning till det här: vi accepterar inte invasionen av ett annat land”, säger Mohammed bin Abdulrahman Al Thani på frågan om energiministern al-Kaabis häpnadsväckande kommentar är landets officiella ståndpunkt.

Svaret är nej.

”Vi accepterar inte hot med våld eller användning av våld, vi accepterar inte att civila skadas. Och vi har visat detta under våra omröstningar inom FN”, understryker utrikesminister Al Thani i CNBC-intervjun.

Han betonar att budskapet till både Ryssland och Ukraina från Qatars sida är att meningsskiljaktigheter inte ska lösas på slagfältet utan genom dialog.

Qatar levererar naturgas till EU och fortsätter investera i Ryssland

Qatar har blivit en alternativ naturgaskälla för Europa efter EU:s sanktioner och kraftigt minskade import av rysk energi i spåren av Putins invasionskrig i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

CNBC uppger att Qatar i slutet av november tecknade kontrakt om att exportera 2 miljoner ton flytande naturgas om året till Tyskland i minst 15 år och med början 2026.

Samtidigt har Qatar nära band till Ryssland och dess statliga förmögenhetsfond uppges äga runt 19 procent av den ryska oljejätten Rosneft.

Mellanöstern-landet har inga planer på att sluta investera i Ryssland, framgår det.