Dagens PS

NASA: Då sker explosionen – Ungefär

stjärnklar natthimmel.
I sommar kommer natthimlen bjuda på en ljusnande show. (Foto: Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Ett himlafenomen som varit påväg i åratal förväntas nu visa sig på natthimlen. När exakt är något oklart men de bör ske nu i sommar eller senast i september menar Astronomer på NASA. Det är däremot helt säkert att det bara inträffar en gång i livet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ja, astronomer runt om i världen väntar nu spänt på händelsernas händelse bland astronomer – stjärnhimlens kommande ljusshow.  

“Det är en händelse som inträffar en gång i livet och som kommer att skapa många nya astronomer där ute, vilket ger unga människor ett kosmiskt fenomen som de kan observera själva, ställa sina egna frågor och samla sin egen data,” säger Dr. Rebekah Hounsell, en av forskarna på NASA som specialiserar sig på just novahändelser. 

“Det är otroligt spännande att ha denna främsta åskådarplats.”, tillade hon. 

“Supernovans barn”

Till skillnad ifrån en supernova som många känner till, är en nova är en plötslig mindre explosion och är vad som sker när en vit dvärgstjärna drar till sig nytt bränsle under kort tid från en av sina grannstjärnor. 

Dvärgstjärnan förblir sedan intakt och släpper ut material i en enda cykel som kan pågå i tusentals år.

Den förväntade novan kommer att inträffa i Corona Borealis, eller Norra Kronans stjärnbild, som befinner sig mellan de två stjärnbilderna Björnvaktaren och Herkules.

Norra kronan syns på norra halvklotet under våren och sommaren.

ANNONS

Senaste nytt

Ovanligt nära

ANNONS

Även om det är möjligt att himlafenomenet inte kommer explodera före september, planerar astronomer att övervaka det bara för säkerhets skull.

“Återkommande novor är oförutsägbara och motsträviga,” menar Dr. Koji Mukai, en astrofysisk forskare vid NASA.

“När man tror att det inte kan finnas en anledning till att de följer ett visst mönster, gör de det — och så fort du börjar lita på att de upprepar samma mönster, avviker de helt från det.”, fortsatte han tillägga.

Forskare menar även att det är anmärkningsvärt att det kommer att ske i närheten av vårt solsystem.

“Det finns några återkommande novor med mycket korta cykler, men vanligtvis ser vi inte ofta ett upprepat utbrott under en mänsklig livstid, och sällan en så pass relativt nära vårt eget system.”, säger Hounsell.

Läs mer: Nasa-rapport: UFO:n ska studeras med AI

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS