Allvarlig matförgiftning kopplad till listeria ökar i Europa. Det visar en ny rapport från EU som kopplar uppgången till förändrade matvanor.
Matförgiftning på uppgång – färdigmaten som kan döda


Mest läst i kategorin
Antalet fall av allvarlig matförgiftning kopplad till bakterien listeria ökade i Europa under 2024. Enligt en ny rapport från Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) anses ökningen hänga ihop med förändrade matvanor och en åldrande befolkning.
Under förra året bekräftades över 3 000 listeria-fall i Europa. Cirka 70 procent av de drabbade behövde sjukhusvård och runt en av tolv personer avled, visar rapporten.
Kan vara livshotande
Listeria är en bakterie som trivs i fuktiga och svala miljöer och kan vara svår att bli av med även vid noggrann rengöring. Infektioner via mat är ovanliga, men kan vara livshotande, berättar Euronews.
Ett omtalat utbrott av listeria skedde i Sverige när personer runtom i Sverige har insjuknade efter att ha ätit på lyxrestaurangen Coco & Carmen på Östermalm i Stockholm, i slutet av september.
Läs mer: Sex personer döda av listeria i pasta (Dagens PS)
Rapporten visar att upp till tre procent av färdigförpackade livsmedel innehåller listeria på nivåer över EU:s gränsvärden. Fermenterade korvar är den matvara som oftast är drabbad.
”Även om kontaminering är ovanlig, kan listeria orsaka allvarlig sjukdom, vilket gör den till ett av de mest allvarliga matburna hot vi övervakar”, säger Ole Heuer, chef för ECDC:s arbete med att koppla samman människors, djurs och miljöns hälsa.
Senaste nytt
Andra utbrott
Rapporten omfattar även andra bakterier som salmonella, campylobacter och e.coli (STEC) och följer utbrott i EU, Storbritannien och åtta andra europeiska länder.
Totalt rapporterades 6 558 matburna utbrott 2024, vilket är en ökning med 14,5 procent jämfört med året innan. Även antalet sjukdomsfall och sjukhusvistelser ökade, medan dödsfallen sjönk något.
Läs mer: Listeria-larm: Här är ostarna du ska hålla koll på (Dagens PS)
Rapporten pekar på flera orsaker till ökningen, bland annat fler färdiglagade måltider, bristande hygien vid hantering av mat och att fler äldre är särskilt känsliga för sjukdomar.
Under 2024 var grönsaker och andra icke-animaliska produkter kopplade till flest dödsfall, medan salmonella stod bakom de flesta utbrotten som spred sig över flera länder, med ägg som vanlig smittkälla.
Känsliga varnas
”I år uppfyllde många EU-länder inte målen för att minska salmonella i fjäderfän, endast 14 medlemsstater uppnådde full efterlevnad,” säger Frank Verdonck, chef för EFSA:s enhet för biologiska risker och djurhälsa.
Myndigheterna rekommenderar att man håller kylskåpet vid 5°C eller lägre, äter färdiglagad mat före sista förbrukningsdatum, tillagar kött ordentligt, håller rå och tillagad mat åtskild samt tvättar händer och redskap noggrant.
Särskilt känsliga grupper, som äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar, bör undvika risklivsmedel som färdiglagade måltider, opastöriserad mjölk och mjuka ostar.
”Skyddet av dessa grupper kräver stark övervakning, säker matproduktion och viktiga försiktighetsåtgärder hemma,” säger Ole Heuer från ECDC.

Jag har jobbat över trettio år som journalist. Mest med ekonomi- och arbetsmarknadsjournalistik. Men också med grävande journalistik och politik. Jag är väldigt sportintresserad och håller Västerås SK högt. Dessutom är jag en flitig musiksamlare. Har över 7000 skivor.

Jag har jobbat över trettio år som journalist. Mest med ekonomi- och arbetsmarknadsjournalistik. Men också med grävande journalistik och politik. Jag är väldigt sportintresserad och håller Västerås SK högt. Dessutom är jag en flitig musiksamlare. Har över 7000 skivor.











