Snart står Kina för 40 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Ändå får landet beröm för sitt klimatarbete. Hur går det ihop?
Kina storsatsar på kolkraft – får klimatberöm
Mest läst i kategorin
De senaste trettio åren har mängden utsläpp ökat från 23 000 miljoner ton koldioxid till 38 000 i världen – nästan en fördubbling. Av ökningen på 15 000 miljoner ton stod Kina för två tredjedelar. Det rapporterar Aftonbladet.
Europa och USA minskar
Samtidigt har EU minskat sina utsläpp kraftigt. Nu står medlemsländerna bara för drygt 7 procent av de totala utsläppen globalt. USA har också lyckats få ner sina siffror, från 22,3 procent av världens utsläpp 1990 till 12,55 procent i fjol.
Kineserna bär därför ett stort ansvar om klimatkrisen ska kunna lösas. Men istället satsar man stort på kolkraft – en riktig miljöbov.
Senaste nytt
Klimatpolitik blir propaganda för diktaturen
Enligt Karl Hallding, chefsanalytiker vid innovationsmyndigheten Vinnova, finns det inte mycket som talar för att kineserna ska få bukt med sina utsläpp.
“Nej, inte vad jag kan se. Kinas internationella klimatpolitik i dag handlar primärt inte om att minska utsläppen utan om att höja kommunistpartiets inflytande i världen”, säger han till Aftonbladet i en intervju.
Räknas som ett u-land
Landet klacificerades som ett u-land när man skrev på Kyotoavtalet 1998. Där är man kvar, fastän att man i dag är världens näst största ekonomi. Trots att man står för 30 procent av världens industriproduktion räknas man inte som ett industriland.
Att vara klassat som u-land innebär att man har sluppit kravet på absoluta utsläppsmål som gäller för EU, Japan och USA.
Istället har utsläppskraven varit kopplade relativt till den ekonomiska tillväxten. Därför har man fått beröm och kommit lindrigt undan från kraven från västerländska miljörörelser. Men det kan behöva ändras om jorden ska räddas från utsläppen, menar Karl Hallding.
1000 år framåt
FN:s klimattoppmöte COP-27 avslutades i dagarna. Då uppmanades besökarna och åskådarna att tänka “1000 år framåt i tiden”. Men det finns inga incitament för kinesiska utsläppare att tänka på att minska sitt klimatavtryck med nuvarande regler.
Frågan är då om jorden som vi känner den finns kvar, om landet får fortsätta satsa på exempelvis kolkraft under rådande regler och former.
Läs mer:
Börsen jublar när Kina vänder
Apples leverantör trött på Kina – flyttar till Indien
Tysk minister vill stärka band till Kina
Allt fler svenska företag fimpar Kina
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.