Dagens PS

Kina säljer krigsmateriel till Ryssland – räddar Putin

ryssland
Rysslands president sitter i möte med sin regering via länk (till höger) Zheng Si Wei, en av Kinas elitbadmintonspelare mitt i smashen (till vänster). Foto: AP via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

Kinas betydelse för att Vladimir Putin ska kunna fortsätta kriget i Ukraina växer, enligt en amerikansk granskning av handeln med Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vladimir Putin trodde att kriget i Ukraina skulle vara över på några dagar. Nu 18 månader senare kan man slå fast att så inte blev fallet.

Istället har militären slitits sönder av västerländska vapen, det politiska och diplomatiska anseendet slitits sönder av kuppförsök och brott mot mänskligheten och folkrätten, och ekonomin går inte heller särskilt bra.

Ryssland och gaskriget

Putins regim i Kreml trodde att de skulle kunna svälta ut Europa genom att vrida av gaskranen. Men nu är det istället den ryska ekonomin som stryps.

Putin har ett krympande antal länder som han kan vända sig till för att hålla Ryssland flytande under den diplomatiska, politiska, humanitära och ekonomiska katastrof som är kriget i Europa. Hoppet står till Kina.

Och Kina förser Rysslands ekonomi med nödvändigt syre, som bolstrar den ryska ekonomin och krigsförmågan.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Används i Ukraina

Exempelvis säljer Kina stora mängder varor som används på slagfälten i Ukraina, visar CNBC:s granskning.

Det rör sig om bland annat skottsäkra västar, hjälmar, radiosystem och drönare som kan användas för övervakning och attacker mot Ukrainas soldater.

Byggutrustning

Samtidigt ökar exporten av varor som skulle kunna användas av Ryssland på slagfältet men som till synes är till för användning i det civila samhället, som byggutrustning och syntetiskt material.

Det rapporterar CNBC på torsdagen.

Stärker ekonomin, förlänger kriget

Även om varorna inte används på slagfälten, kan de bidra till att bygga militär infrastruktur. Och även om de inte används till militären alls, så bidrar den ökade handeln mellan Kina och Ryssland till att stärka den sårade ryska ekonomin, och mildra krigets effekter på hemmaplan. Det gör Ryssland motståndskraftigare och kan därför fortsätta kriget under en längre tid än utan Kinas hjälp.

Enligt amerikanska underrättelsekällor i juli har Kina som handelspartner vuxit till att bli “ett murbruk för den ryska krigsförmågan, som förser Moskva med central teknologi för kriget i Ukraina”, skriver CNBC.

Läs mer om Ryssland:

Fronten: Ukraina tog inte Natos råd – det var klokt – Dagens PS

Ryska hackare letar bevis på krigsförbrytelser – Dagens PS

Turkiets nya Nato-krav: Flygplan för 66 miljarder – Dagens PS

Ryssland till FN: Släpp in oss igen – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS