Dagens PS

Gör sig Kina redo för ett kallt krig? 

Kinas Xi
Enligt källor har Xi gjort sig redo för ett kallt krig i decennier (Foto: Grigory Sysoev/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 05 juli 2025Publicerad: 05 juli 2025

Kinas president Xi Jinping har inte blivit tagen på sängen av den hårdnande relationen med USA. Tvärtom. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt källor nära det kinesiska ledarskapet har Xi i decennier byggt upp en strategi för ett kallt krig. Denna strategi ska vara inspirerad av Sovjetunionens kollaps och dess ödesdigra misstag.

Missa inte: Kinas sista generation – där familjelivet tynar bort. Dagens PS

Vill undvika Sovjets öde

Xi har vid upprepade tillfällen hänvisat till Sovjetunionens fall som en varning för Kina. 

Redan i ett slutet tal till partiledningen 2013 ska han ha sagt:

”Varför upplöstes Sovjetunionen? Varför föll Sovjetunionens kommunistparti samman? En viktig anledning är att konkurrensen inom det ideologiska området var hård”. 

För Xi är svaret tydligt: kommunistpartiets grepp om samhället måste förbli orubbligt. Samtidigt har han dragit lärdom av Sovjetunionens misslyckade fokus på tung industri. 

Kinas väg är istället att producera allt – från mikrochip till hushållsprodukter – och därmed minska sårbarheten för västerländska sanktioner och teknologiblockader.

Detta rapporterar Wall Street Journal

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Ett ”strategiskt dödläge”

Enligt WSJ är Xi:s mål inte att vinna i ett avgörande slag, utan att uppnå vad Mao Zedong en gång kallade ett ”strategiskt dödläge”. Det vill säga ett långvarigt jämviktsläge där amerikansk press blir hanterbar och Kina kan växa i kapp i lugnare takt.

”För Kina är ’strategiskt dödläge’ det mest realistiska och föredragna utfallet inom överskådlig framtid”, säger Minxin Pei, professor vid Claremont McKenna College, till WSJ. 

Han betonar att strategiskt tålamod, resurskonservering och taktisk flexibilitet är centrala delar av Xi:s plan.

Multiallians i stället för isolering

Ett annat centralt drag i Xi:s strategi är att undvika den isolering som Sovjetunionen fastnade i. Istället främjar Kina en politik som kallas ”multialignment” – där länder inte tvingas välja mellan stormakter utan fritt kan samarbeta med flera.

Till skillnad från Sovjet vill Xi hålla Kina integrerat i världsekonomin – särskilt med utvecklingsländer.

Samtidigt stärker Kina banden till Ryssland.

Strax före invasionen av Ukraina 2022 deklarerade Peking och Moskva att deras vänskap inte har några gränser. Senast i maj besökte Xi Moskva och hyllades av Vladimir Putin och enligt SVT kommer Putin besöka Kina i slutet av augusti och början av september. 

ANNONS
Kina
Kina håller sina allierade nära (Foto: AP/TT)

Satsar på inflytande och uthållighet

Under pandemin 2020 lanserade Xi strategin ”dubbel cirkulation”, som innebär att Kina ska bli mer självförsörjande samtidigt som exporten till resten av världen fortsätter.

Sedan dess har landet fortsatt bygga militär kapacitet, men undvikit ett kapprustningskrig med USA. Försvarsbudgeten har ökat i stadig takt med cirka 7,2 procent årligen.

Även mjuk makt är en del av strategin. 

Medan USA har begränsat visum för kinesiska studenter och skurit ned på exempelvis Voice of America, har Kina bjudit in amerikanska influencers på gratisresor. Ett exempel är Youtube-profilen IShowSpeed, vars hyllningar av Kinas höghastighetståg och elbilar spreds till miljontals följare.

En lång kamp – med höga insatser

Xi:s budskap till partiapparaten är tydligt: ha tålamod. Rådgivare säger till WSJ att Xi är övertygad om att maktbalansen i världen långsamt kommer att skifta till Kinas fördel.

Men det finns risker. Den tunga partistyrningen hämmar den privata sektorn, och satsningen på att producera allt inom landet har lett till deflationstendenser i ekonomin.

ANNONS

”Xi:s mål är att uppnå teknologisk överlägsenhet och spela en ännu mer inflytelserik roll i denna långsiktiga konkurrens”, konstaterar Robert Hormats, tidigare rådgivare till Henry Kissinger.

Läs också: “Det är ett jätteproblem” – EU tappar industrin till Kina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS