Dagens PS

FTX-grundaren hamnar i ökänt fängelse

I väntan på utlämning till USA kommer FTX vd, Sam Bankman-Fried, hamna i ett överfullt fängelse på Bahamas där fångarna inte har det bra.
I väntan på utlämning till USA kommer FTX vd, Sam Bankman-Fried, hamna i ett överfullt fängelse på Bahamas där fångarna inte har det bra. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 dec. 2022Publicerad: 14 dec. 2022

FTX-grundaren Sam Bankman-Fried är på väg till ett fängelse i Bahamas som är ökänt för sina svåra förhållanden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en rapport från det fängelse Sam Bankman-Fried, som greps på Bahamas i måndags, ska skickas till beskrivs hur fångar lever med råttor och tar bort mänskligt avfall med hink, det rapporterar Business Insider.

Anklagas för bedrägeri och penningtvätt

På tisdagen häktades Sam Bankman-Fried och nekades borgen efter att han arresterats i Bahamas. FTX-grundaren och vd:n anklagas i USA för bedrägeri.

Han fängslades på begäran av amerikanska tjänstemän och i USA har ett federalt åtal väckts där han anklagas för flera fall av bedrägeri, penningtvätt och kampanjfinansiering relaterat till kollapsen av hans kryptobörs.

ANNONS

Senaste nytt

I väntan på utlämning

Medan Sam Bankman-Fried väntar på utlämning till USA kommer han tillbringa tiden i Bahamas enda fängelse, Fox Hill kriminalvårdsanstalt, en institution som är överfull och hälsovådlig.

Enligt en rapport från 2020 om mänskliga rättigheter från USA:s utrikesdempartement har Bahamas en av världens högsta andel fängslade, 409 per 100 000 personer.

Det stora antalet fängslade personer i landet innebär att Fox Hill är överfullt och förhållandena i fängelset är dåliga.

ANNONS

Överfullt och underbemannat

Den bahamanska advokaten Romona Farquharson säger till Wall Street Journal att fångarna egentligen ska få komma ut en timme varje dag, men på grund av underbemanning och överbeläggning, kommer de ibland bara ut 30 minuter i veckan.

Fängelset Fox Hill har olika avdelningar, inklusive en för kvinnor och olika avdelningar för olika fångars säkerhetsnivåer.

Våldsdömda blandas med andra fångar

De som avtjänar kortare straff för brott som inte involverar våld ska egentligen hållas i en separat del av fängelset och inte tillsammans med personer som dömts för våldsbrott.

På grund av utrymmesbrist har dock en del fångar som bara väntar på rättegång, enligt Romona Farquharson, hysts in i den del av fängelset som har maximal säkerhet.

Liggsår och råttangrepp

En människorättsrapport från 2021 som gjorts av USA:s utrikesdepartement avslöjade att intagna berättade att de var tvungna att ta bort mänskligt avfall med hink.

ANNONS

Rapporten avslöjade också att fångar fick liggsår efter att de under långa perioder tvingats ligga på den hårda marken.

I rapporten beskrevs angrepp av råttor, larver och insekter i enskilda celler, som i den del av fängelset som har maximal säkerhet endast är 1,83 gånger 3,05 meter.

Små celler utan madrasser

Dessa små celler, som saknar madrasser och toaletter, kan enligt rapporten delas av så många som sex interner åt gången.

Dessutom får fångarna inte näringsriktig mat och ibland är det långt mellan måltiderna. I rapporten sade fångar även att de nekats omedelbar medicinsk vård.

På tisdagen verkade Sam Bankman-Fried, enligt Reuters, besviken i rätten där domaren beordrade att han ska föras till Bahamas fängelse.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sam Bankman-Fried gripen på Bahamas

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS