För sjätte året i rad rankas Finland som världens lyckligaste land. I botten av listan finns två länder som fått uppmärksamhet i media de senaste åren.

ANNONS

Vi människor må utstå en hel del bekymmer och katastrofer – men vi är trots allt ganska lyckliga.

I alla fall om man ska tro World Happiness Report.

För, trots de mörka pandemi-åren, visar rapporten att många människor höll modet uppe. Siffrorna för åren 2020 till 2022 ligger i princip på samma nivå som åren före pandemin.

”Även under dessa svåra år har positiva känslor varit dubbelt så vanliga som negativa”, säger John Helliwell, en av författarna bakom World Happiness Report, i en intervju med CNN. 

Bakom rapporten står FN:s ideella organisation Sustainable Development Solutions Network, som består av forskare, chefer och utvecklingsaktörer. Rapporten bygger på global data från människor i fler än 150 länder.

Mumin och bastubad – världens lyckligaste land

För sjätte året i rad rankas Finland som världens lyckligaste land.

ANNONS
ANNONS

Hur kommer det sig? Enligt finländarna själva handlar det om en kombination av närhet till naturen, livsstilen (exempelvis bastukulturen), den enkla maten och estetiken i arkitektur och formgivning.

Ska lära andra länder bli lyckligare

I sommar ska Finland hålla i en workshop, kallad ”Masterclass of Happiness”, för att lära ut till andra länder hur de ska bli lyckligare.

Deltagarna kommer att utgöras av tio särskilt utvalda personer från hela världen, rapporterar Visit Finland. 

Sverige på sjätte plats

Fler nordiska länder ligger i topp på listan – på andra och tredje plats kommer Danmark och Island. Sverige kommer på en sjätteplats, och Norge på en sjundeplats.

Därmed har Sverige klättrat upp en plats sedan 2021.

Afghanistan i botten

Allra längst ned på listan ligger Afghanistan, på plats 137. Även förra året låg landet på en bottenplacering.

Ukraina har på många vis påverkats av Rysslands invasion för snart ett år sedan.

ANNONS
ANNONS

Men i jämförelse med utvärderingarna som gjordes efter annekteringen av Krim år 2014, tycks landets befolkning vara lyckligare och mer hoppfulla denna gång. Ukrainas medborgare har fått en starkare känsla av gemenskap, välvilja och ett stärkt förtroende för landets ledarskap, enligt rapporten.

Läs även

Maxat för Mumin – rekordförsäljning igen [Dagens PS]

Efter två BNP-fall i rad – Finland i recession [Dagens PS]