Samtidigt som priset på olivolja inom EU fortsätter att skena slår fusket kring den värdefulla matvaran nya rekord. Ett föränderligt klimat har lett till att produktionen kostar allt mer, och då breder myglet ut sig ännu mer.
"Flytande guldet" – fusket slår nya rekord
Mest läst i kategorin
Det beskrivs ofta som det “flytande guldet”.
Olivolja.
Olivolja med felaktiga etiketter
Det kommer i olika slags flaskor och med en djungel av etiketter.
För EU:s konsumenter kan det ibland vara en snårig djungel att ta sig genom eftersom det ofta visar sig att innehållet ändå inte stämmer överens med vad det uppges vara.
Priset på olivolja har skjutit i höjden de senaste åren, vilket beror på en rad faktorer, bland annat klimatförändringar som drabbat skördarna.
Senaste nytt
Konkurrensen ökar
På sex år har priset fördubblats vilket leder till en allt mer knivskarp konkurrens, där producenterna gör allt för att håva in konsumenterna.
Det leder till att fusket inom branschen sprider sig, och det har märkts en ordentlig ökning på sistone, skriver The Guardian.
Ofta handlar det om att etiketter byts ut med texten “extra virgin oil” som konsumenter är beredda att lägga ännu mer pengar på, även om det i vissa fall har bevisats innehålla sämre klassad olivolja.
Glas i olivoljan
Enligt rapporter som The Guardian har tagit del av har det under årets första månader även kommit in betydligt värre saker i flaskorna – som spår av otillåtna bekämpningsmedel, mineraloljor och glaspartiklar.
Ökningen är dramatisk, och ibland skickas olivoljan från ett land till ett annat för att få nya etiketter, där ursprungslandet förnyas för att passa kräsna konsumenter.
Fusket ökar
Under det första kvartalet 2018 upptäcktes 15 fall av fusk med olivolja inom EU, en siffra som ökade till 50 under årets första kvartal. Den verkliga siffran beräknas dock vara betydligt större än så.
Den som brukar köpa sitt “flytande guld” hos de stora matvarukedjorna kan dock fortsätta att göra det utan att var alltför orolig.
Fuskarna bruker nämligen rikta in sig på de små matbutikerna framför de stora kedjorna, menar livsmedelsexperten Chris Elliott.
“De flesta människor som fuskar gör ofta det i områden där det inte finns någon övervakning”, säger han.
“Små företag eller livsmedelstjänster är mer sårbara för bedrägerier.”
Läs även:
Perfekt storm för olivoljan: “Allt har gått fel”. Dagens PS
Olivolja minskar risken att dö av demens. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.