Dagens PS

Olivolja minskar risken att dö av demens

Olivolja. En ny studie kopplar daglig konsumtion av olivolja till lägre risk att dö av demens
En ny studie kopplar daglig konsumtion av olivolja till lägre risk att dö av demens. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

Drygt en halv matsked olivolja om dagen kan minska risken att dö av demens, det visar en ny studie med över 92 000 deltagare.

ANNONS
ANNONS

Harvard-forskare har i en studie kopplat en daglig dos om minst sju gram olivolja till 28 procent lägre risk att dö en demensrelaterad död, jämfört med personer som sällan eller aldrig äter olivolja, det rapporterar CNN.

Studien är den slutliga versionen av ett sammandrag av tidig forskning som presenterades i juli 2023 och har granskats av andra forskare.

“Vår studie förstärker kostriktlinjer som rekommenderar vegetabiliska oljor som olivolja och antyder att dessa rekommendationer inte bara stödjer hjärthälsa utan potentiellt även hjärnans hälsa,” sade studiens medförfattare Anne-Julie Tessier, i ett pressmeddelande förra året.

Hon är forskarassistent inom nutrition vid Harvard Universitys T.H. Chan School of Public Health i USA och sade vidare att det är säkert att välja olivolja i stället för fetter som margarin och kommersiell majonnäs.

Minskade risken

Studiedeltagarna observerats i 28 års och deras genomsnittsålder var i början av studien 56 år. Deras kost utvärderades via ett frågeformulär var fjärde år.

Forskarna fann att det var associerat med 8 till 14 procents lägre risk att dö i demens om 5 gram margarin eller majonäs dagligen ersattes med 1,2 matskedar olivolja.

Att konsumera minst sju gram olivolja per dag var associerat med 28 procent lägre risk att dö en demensrelaterad död, jämfört med att sällan eller aldrig konsumera olivolja.

ANNONS

De fann att resultaten inte var lika signifikanta om andra vegetabiliska oljor eller smör användes som ersättning.

De studiedeltagare som hade två versioner av ApoE4-genen, den starkaste genetiska riskfaktorn för Alzheimers sjukdom, var fem till nio gånger mer benägna att dö av demens än de som inte hade den genen.

Fynden gällande olivolja kvarstod dock fortfarande efter att hänsyn tagits till den faktorn.

ANNONS

Senaste nytt

Hälsosammare livsstil

Enligt Anne-Julie Tessier kan olivoljans potentiella fördelar för hjärnans hälsa bero på antioxidantföreningar som kan passera blod-hjärnbarriären, vilket direkt påverkar hjärnan.

“Det är också möjligt att olivolja har en indirekt effekt på hjärnans hälsa genom att gynna kardiovaskulär hälsa,” sade hon i pressmeddelandet förra året.

Den totala kostkvaliteten för de över 92 382 vuxna studiedeltagarna, gjorde ingen skillnad, men de som konsumerar olivolja kan generellt ha en hälsosammare livsstil.

Hälsosam olivolja – följ dessa tips

Olivolja ska få oss att må bättre. Numera har trenden dock gjort att det finns många fula spelare på marknaden. Det finns några saker som bör följas för att vara säker på att produkten verkligen är hälsosam.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS