Dagens PS

Fiskodling släpper ut mer än städer – miljöbomb i fjordarna

Fiskodling i en vik på Lofoten.
Fiskodling i en vik på Lofoten. Här odlas bland annat lax och regnbåge – men utsläppen från branschen har väckt kritik från forskare. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 25 maj 2025Publicerad: 25 maj 2025

Fiskodling har blivit storindustri – men en norsk forskare varnar nu för att verksamheten utvecklats till en miljöbomb i fjordarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fjordarna utanför Norges kust bubblar en växande industri, men bakom nätkassarna döljer sig en oväntat stor miljöbelastning.

Nya siffror avslöjar en utsläppsnivå som saknar motstycke i regionen.

Fiskodling släpper ut som städer

Den norska vattenbruksindustrin släpper ut lika mycket kväve och fosfor som upp till 60 miljoner människor. Det menar professorn i limnologi Espen Lydersen, verksam vid Universitetet i Sørøst-Norge.

“Det innebär att utsläppen från vattenbruksindustrin motsvarar utsläppen från mellan 40 och 60 miljoner människor”, säger han till DN.

Enligt hans beräkningar baserade på siffror från Norska institutet för vattenforskning (Niva), står fiskodlingarna för 87 procent av fosforutsläppen och över 70 procent av kvävetillförseln i norska havsområden.

Bara en enda fiskodling kan motsvara utsläpp från 40–50 000 människor. Det är i nivå med hela staders avloppsrening, enligt Lydersen.

Lax i nätkasse hos fiskodlingsföretaget SalMar på Frøya i mellersta Norge. (Foto: Gorm Kallestad/ TT)
Lax i nätkasse hos fiskodlingsföretaget SalMar på Frøya i mellersta Norge. (Foto: Gorm Kallestad/ TT)

Missa inte: “Sveriges Warren Buffett”: Därför fyndar han i utslagna fonder. Dagens PS

ANNONS

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Tyst i rapporten

Trots siffrorna tas problemen knappt upp i den nya vattenbruksrapport som just nu behandlas i Stortinget, Norges motsvarighet till riksdagen. Det får Lydersen att reagera.

“Jag tycker det är mycket märkligt att de enorma utsläppen från vattenbruk inte tas upp nämnvärt”, säger han till DN.

Han anser att dagens miljöövervakning missar viktiga effekter, exempelvis sjunkande syrenivåer. Enligt en Niva-studie har syrenivån i vissa fjordar sjunkit med 15 procent de senaste 30 åren. Två tredjedelar av nedgången beror på näringstillförsel från industrin, enligt rapporten.

Läs också: Så bör du agera på bostadsmarknaden 2025 – enligt experterna. Dagens PS

Ingen skyldighet att rena

Sedan februari 2024 gäller ett nytt regelverk för fiskodling i Norge. Där framgår att akvakulturanläggningar i havet som huvudregel är tillåtna utan särskilt utsläppstillstånd. Det betyder att verksamheten i praktiken inte omfattas av något krav på att rena sina utsläpp, trots att det rör sig om betydande mängder näringsämnen som släpps rakt ut i havet.

Forskare vid Havforskningsinstituttet bekräftar att påverkan från industrin kan vara stor, särskilt lokalt. Vivian Husa förklarar:

ANNONS

“När vi producerar 1,6 miljoner ton fisk släpps det ut 800 000 ton fiskavföring”, säger hon

Ett standardodlingsanläggning släpper under en typisk produktionscykel på 18 månader ut 114 ton kväve och 17 ton fosfor i vattnet. Det mesta går direkt ut i fjorden.

Men Husa menar samtidigt att fiskavföring inte kan likställas med mänskligt avfall.

“Från mitt perspektiv är det inte rätt att jämföra fiskavföring med människoskit. Det sistnämnda hör inte hemma i havet”, säger hon till DN.

Läs även: Kina räddar Australien från skenande inflation. Dagens PS

Läs även: Rädda amerikaner stannar hemma: “Väckarklocka för regeringen”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS