Tysklands tidigare talman i parlamentet Wolfgang Schäuble sade i tysk teve att befolkningen behöver sluta gnälla, dra på sig några tröjor, samt vara redo för eventuella strömavbrott. ”Man ska inte ta något för givet”.

ANNONS

Energikrisen är den tyska befolkningens största oro inför den vinter som nalkas. Pressade mellan politikens å ena sidan hastiga stängning av kärnkraftverk de senaste åren och å andra sidan ett ryskt handelskrig som inneburit ett kraftigt importstopp av rysk gas och olja, är priserna rekordhöga.

”Sluta gnäll”

Och trots det finns allvarliga farhågor om att el och gas kan ta slut för många hushåll. Men en som tycker att oron gått för långt är den tidigare ministern och talmannen Wolfgang Schäuble. I tysk teve har han bett folket att rycka upp sig.

”Blir det kallt så dra på dig en tröja. Eller en andra tröja. Man måste inte gnälla om det. Bara inse att man inte kan ta något för givet” sade han i Bild-TV.

Den kommande vintern kan bli kall för många europeiska hushåll. Särskilt i länder som Tyskland, där många är beroende av gas för uppvärmningen av hemmen. Detta till skillnad från exempelvis Sverige, där markvärme och eluppvärmda hus utgör den absoluta merparten av hemmen. Energipriserna har också inneburit att vissa hushåll har svårt att få råd med andra basala varor och tjänster.

Ransonering på många håll

Många företag och myndigheter stänger ner energikrävande utrustning och infrastruktur. I Tyskland har det inneburit att gaslyktor på vissa gator släcks, fontäner stängs av och uppvärmda simbassänger förbjudits.

ANNONS
ANNONS

”Elen kan stängas av ibland. Det är därför du alltid ska ha några ljus, tändstickor och en ficklampa hemma” sade Schäube i teveprogrammet.

Läs även: Tyskland går mot vändning i kärnkraftspolitiken [Dagens PS]