För elva år sedan drabbades Japan av en av världens mest katastrofala kärnkraftsolyckor och stängde flera kraftverk. Nu vill man öppna dem igen trots Fukushima, skriver CNBC.

ANNONS

Kärnkraft är nyckeln till Japans mål för energisäkerhet och koldioxidneutralitet, säger Japans ekonomi-, handels- och industriminister Yasutoshi Nishimura i en intervju med CNBC.

Japan återaktiverar 10 anläggningar, och ytterligare sju från och med nästa år, skriver CNBC.

Kärnkraftens roll är under ständig debatt när världen ska ställa om, och det råder olika åsikter om vilken roll den ska ha i en framtida energimix på global nivå.

Fukushima inte glömt

Nishimura förklarar att katastrofen vid Fukushima inte är glömd. Då utlöste en jordbävning och en tsunami härdsmälta med konsekvenser som fortfarande märks i Japan. Men Nishimura menar att Japan inte har många val när priset på naturgas och annan energi nu ökar snabbt.

”Om Japan återaktiverar ett kärnkraftverk, producerar det 1 miljon ton energi (sic!), vilket gör det möjligt för Japan att ha säker energi och potentiellt bli självförsörjande”, säger Nishimura till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Japan importerar just nu 94 procent av sin energi. Enligt Nishimura är det möjligt att fortsätta så förutsatt att råoljemarknaden blir mer stabil och handlen med G7-länderna tryggas.

Läs också:

Japan tvärvänder – återstartar kärnkraft och vill bygga nytt [Dagens PS]