Dagens PS

På lördag stängs tre kärnkraftverk – trots energikris

Karnkraft
Men nu är tidsfristen för den tyska kärnkraften över och den läggs nu till historien – beslutet om nedläggning fullföljs och verkställs redan på lördag. (Foto: Unsplash / Mick Truyts)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 14 apr. 2023Publicerad: 12 apr. 2023

Mitt i den pågående energikrisen med hög inflation som drivs på kraftigt av just energipriset väljer Tyskland att fullfölja sina planer på att stänga ner landets sista kärnkraftverk. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beslutet att lägga ner de sista tyska kärnkraftverken var redan på plats innan energikrisen, och efter den Ryska invasionen av Ukraina bestämde sig Europas största ekonomi för att skjuta upp nedläggningen.

Men nu är tidsfristen för den tyska kärnkraften över och den läggs nu till historien – beslutet om nedläggning fullföljs och verkställs redan på lördag.

MISSA INTE: “Domedagsloop”: Nu kan fastighetsmarknaden “implodera”

Olycka på Fukushimas kärnkraftverk

Tyskland har länge haft planer på att fasa ut kärnkraften, men i samband med Fukushimakatastrofen 2011 valde man att skynda på det hela.

Omfattande protester föranledde dåvarande förbundskansler Angela Merkels historiska beslut om att all tysk kärnkraft skulle vara nedlagd till 2022. Sedan 2003 har 16 reaktorer stängts av, och på lördag stänger man den sista.

ANNONS

Senaste nytt

Andra länder satsar

Samtidigt som Tyskland bromsar så gasar andra länder i stället på – däribland Storbrittanien. Där ser man kärnkraften som en grön energikälla och en väg framåt i den pågående energikrisen.

ANNONS

Man ser även kärnkraft på hemmaplan som ett stabilt alternativ till import av gas och olja från utlandet – en styrka som blivit allt mer attraktiv när Ryssland startat krig i Europa.

I november klargjorde Storbrittanien att man investerar 700 miljoner pund i nytt kärnkraftverk i Suffolk, en satsning som ska generera 10 000 arbetstillfällen och el till 6 miljoner brittiska hem i över 50 år.

Till 2050 planerar Storbrittanien att 25 procent av landets energi ska komma från kärnkraften.

Kraftigt tyskt kolberoende

Tyskland är väldigt beroende av kol. En tredjedel av landets energiproduktion kommer från det fossila bränslet – en energikälla som ska vara helt utfasad i Tyskland redan om 15 år.

Det ska man uppnå genom jättelika satsningar på sol- och vindkraft, något som många oroar sig för att det ska bli otillräckligt. En utveckling som i sin tur skulle kunna medföra fortsatt höga elpriser för såväl Tyskland som övriga Europa.

Läs mer: Germany closing its nuclear power plants for good this week

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS