Bara i år har ett energibolag som kontrolleras av norska staten dragit in tre miljarder på svensk elexport till Tyskland.

ANNONS

Det här uppger SVT och det är norska Baltic Cable, som ytterst ägs av norska staten, som tjänar storkovan varje år på svensk elexport.

Det rör sig om så kallade flaskhalsintäkter och i likhet med Svenska Kraftnät inkasserar norska Baltic Cable enorma summor på det när prisskillnader råder mellan de områden som elen skickas till.

Sverige har, berättar SVT, seglat upp som den största nettoexportören av el i Europa och elen skickas via havskabeln Baltic Cable till bland annat Tyskland.

Tysklandskabeln ägs enligt uppgift av ett Malmöföretag och eftersom det är ont om kraftproduktion i södra Sverige och överföringskapaciteten från norr är begränsad bidrar svensk elexport till att priserna ökar ännu mer i Sydsverige.

I fjol gjorde Baltic Cable en vinst på en halv miljard då flaskhalsintäkterna fördubblades till över 800 miljoner kronor, framgår det.

I år har det norska bolaget, enligt artikeln, tjänat tre miljarder på Sveriges elexport till följd av prisskillnaderna på el mellan Tyskland och södra Sverige.

”Jag är själv chockerad över att det blivit så pass högt som det blivit”, säger Jan Brewitz, vd på Baltic Cable, i artikeln.

Företaget har tidigare pytsat ut pengar i aktieutdelningar från flaskhalsintäkterna. Men nu har en tvist uppstått mellan Baltic Cable och Energimarknadsinspektionen om vinsten och om flaskhalsintäkterna bör investeras i elnätet.

Jakob Norström, vd för Statkraft Sverige och styrelseordförande i Baltic Cable, anser att det är ”Baltic Cables pengar”, säger han till SVT och tillägger att Energimarknadsinspektionen i grunden tycker det är rimligt att bolaget även får avkastning.

ANNONS
ANNONS

Baltic Cable är helägt av det norska statliga energibolaget Statkraft.

Läs även: Expert varnar: Dolda kostnader hotar villaköpare [Dagens PS]

Läs mer: Energikris: Så övervintrar du och sparar tusenlappar [Dagens PS]