Det är fortfarande oklart var Sveriges nya kärnkraftverk kommer hamna. Skåne välkomnar dock kärnkraft med öppna armar, och det kan bland annat bli Barsebäck som återinför energisatsningen.

ANNONS

Att Sverige satsar på kärnkraften framöver för att klara energikrisen har väl ingen missat, och sedan regeringen vill ha minst två nya kärnkraftverk så är statsminister Ulf Kristersson bland annat öppen för att köpa reaktorer från Frankrike, som han nyligen besökte.

Lutar mot Skåne

Var de nya reaktorerna kommer hamna är hittills oklart men det lutar mot Skåne där kommunerna välkomnar satsningarna med öppna armar.

En sådan plats kan bli Barsebäck som bekant redan har lång erfarenhet av reaktorer, berättar Svenska Dagbladet.

Barsebäck återinför kärnkraftverk

”Enligt vår uppfattning borde Barsebäck vara ett av de första ställena som återinför kärnkraft”, säger Pia Almström tidigare kommunstyrelseordförande i Kävlinge – kommunen där Barsebäck ligger.

Även Staffanstorp, en annan skånsk kommun, ser positivt på kärnkraft.

”Jag ser inga problem med en nyetablering av kärnkraft i vårt närområde”, säger Christian Sonesson, ordförande i kommunstyrelsen.

Regeringen pekar inte mot varken Skåne eller Norrland, de nya reaktorerna kan hamna var som helst eftersom det i slutändan är upp till investerarnas pengar.

ANNONS
ANNONS

”Det finns många platser där det finns elintensiv industri som vill starta upp. Det finns både i södra och norra Sverige”, uppger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Läs även: Storbritannien öppnar uranfond för att slippa Ryssland [Dagens PS]

Läs även: Vändningen: Belgiens kärnkraftverk får leva tio år till [Dagens PS]