Ryssland accepterar inte ett pristak på olja. Enligt Kreml ska man nu ”analysera svar” på det pristak som EU, G7-länderna och Australien enats om.

ANNONS

Ryssland ”kommer inte att acceptera” pristaket på rysk olja. Det är beskedet från Kreml på lördagen. Beskedet kommer efter överenskommelsen mellan EU, G7-länderna och Australien att sätta ett pristak på 60 dollar fatet för rysk råolja som fraktas via fartyg.

Minska krigskassan

Pristaket på rysk fartygsbunden råolja är till för att minska Kremls krigskassa efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, säger att Ryssland har förberett sig för beslutet från väst om att införa pristak för rysk olja, uppger Reuters som citerar den ryska nyhetsbyrån TASS.

Med början i år kommer Europa att leva utan rysk olja

”Europa utan rysk olja”

Enligt Peskov ska Ryssland nu analysera överenskommelsen, och svara när analysen är klar.

ANNONS
ANNONS

Landet har åtskilliga gånger gjort klart att man inte tänker leverera någon olja alls till länder som inför pristaket.

”Med början i år kommer Europa att leva utan rysk olja”, skriver Mikhail Uljanov, ambassadör i Wien, på sociala medier på lördagen enligt Reuters.

Pristak på 60 dollar

G7-ländernas pristak tillåter länder utanför EU att importera fartygsbunden rysk råolja om den säljs för under 60 dollar (629,57 kronor) fatet.

Om länderna köper oljan för mer än 60 dollar fatet förbjuder man företag som fraktar och försäkrar från att hantera den ryska oljan. Det gör att också länder som inte ingår i överenskommelsen får svårt att frakta rysk olja.

Rysslands viktigaste inkomstkälla

USA:s finansminister Janet Yellen säger att pristaket delvis kommer att gagna låg- och medelinkomstländer som drabbats värst av de allt högre priserna på energi och mat.

”Med en redan krympande rysk ekonomi och med en budget som är mer och mer pressad kommer pristaket omedelbart att skära in i Putins viktigaste inkomstkälla”, säger Yellen enligt Reuters.

ANNONS
ANNONS

”Farliga” västerländska tilltag

I kommentarer på Telegram kritiserar USA:s ryska ambassad det de kallar ”farliga” västerländska tilltagen.

”Oavsett de aktuella flörtarna med farliga och olagliga instrument är vi säkra på att efterfrågan på rysk olja fortsätter”, skriver ambassaden.

Läs även: EU:s pristak i händerna på Polen – vill gå längre [Dagens PS]

Läs även: Spänt inför söndagens Opec-möte – oljepriser osäkra [Dagens PS]