Dagens PS

Kärnkraften nere: Fler strömavbrott i Frankrike

Kärnkraft el elpris
Kärnkraftverk i Frankrike. Foto: TT
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 09 dec. 2022Publicerad: 09 dec. 2022

Ett strömavbrott skakade Paris efter skador på en transformator. Det felet var enkelt att åtgärda. Men många såg det som en försmak av vad som kan hända om landet inte får ordning på sin kärnkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under fredagen meddelade det franska energibolaget EDF att man ökar produktionen vid tre av sina kärnreaktorer igen, efter att de har reparerats.

Frankrike har ett antal kärnkraftverk som börjar åldras, och i år har korrosion skapat så stora skador på så många reaktorer att dessa har fått tas ur bruk.

Den franska kärnkraftsproduktionen ligger nu därför på den lägsta nivån på 30 år, skriver Reuters. Frankrikes samlade kärnkraftsreaktorer repareras nu kontinuerligt för att mer och mer kapacitet ska kunna slås igång.

Kärnkraften inte tillräcklig

Men nätoperatören RTE menar att det kommer att bli för lite ändå i relation till förbrukningen. Varningar har kommit: elbristen kan leda till strömavbrott, och det ganska snart. Redan på måndag nästa vecka kan kylan ta ut sin rätt.

”Vi förväntar oss ett utbudsgap på 2-8 GW (gigawatt) … Inte bara under morgonens och kvällens toppar, utan under hela dagen från 07.00 till 21.00”, säger sa Nathalie Gerl analytiker på finansmarknadsbolaget Refinitiv.

Gerl förklarar att den situationen kan medföra strömavbrott.

Energipriserna i Frankrike steg ytterligare i fredags när många blev nervösa för att utbudet av el inte kommer att täcka den efterfrågan som finns.

Regeringen  har varnat för strömavbrott kan äga rum i vinter till följd av situationen. Men man har också gått ut med informationen att eventuella avbrott inte ska överstiga två timmar. Allmänheten kommer att få reda på det i förväg.

Läs också:

Risk för elavbrott: Elbolagets krismejl

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS