Dagens PS

"De ljuger": Så ska förmögna betala för klimatkrisen

De rika ska betala för klimatkrisen
Aktivister och miljöorganisationer vill att världens superrika ska göra rätt för sig (Foto: Peter Dejong/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 18 nov. 2024Publicerad: 18 nov. 2024

Att de rika länderna påstår att det inte finns pengar nog för att rädda klimatet är en ren och skär lögn. Åtminstone om du frågar miljöorganisationerna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De superrikas effekt på klimatet har diskuterats många gånger förr. Senast handlade det om ovan nämnda grupps påkostade privatflyg – vilket har blivit deras motsvarighet till taxi.

Enligt en ny studie, vilken Realtid skriver om, släppte privata flygningar ut 15,6 miljoner ton koldioxid under 2023. Det motsvarar ungefär 3,6 ton per flygning – vilket är lika mycket som en genomsnittlig person släpper ut på ett helt år.

Att många vill att de superrika nu ska göra rätt för sig har blivit tydligt under det pågående klimatmötet i Baku, där flera miljöorganisationer och klimataktivister demonstrerade under måndagen. 

De rika ska betala för klimatkrisen
Hundratals demonstranter har samlats vid klimatmötet i Baku (Foto: Peter Dejong/AP/TT)

”En ren lögn”

Enligt miljöaktivisterna gör de rika länderna i globala nord allt de kan för att undvika ansvar. Man riktar hård kritik mot de rika givarländerna som påstår att pengar saknas för klimatfinansiering, rapporterar Sveriges Radio

“När de säger att det inte finns pengar, är det en fasad, en ren lögn”, säger en aktivist från Malaysia.

Aktivisterna kräver nu att världens rikaste personer beskattas för att finansiera de enorma kostnader som klimatkrisen för med sig i utvecklingsländer.

Läs mer: Global skatt på miljardärer – svårt men ett måste. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Skatt för superrika

Det här är förvisso inte första gången det talas om en skatt för världens superrika. Senast i somras argumenterade Laurence Tubiana, arkitekten bakom Parisavtalet, för att de nu är hög tid för världens rikaste att dra sitt strå till stacken. 

Till The Guardian föreslår hon en global förmögenhetsskatt och specifika avgifter på överkonsumtion, som lyxresor i business- och första klass. 

Även en koldioxidskatt på internationell sjöfart lyfts fram som en möjlighet att samla in miljarder utan att störa handeln. 

Enligt Tubiana är dessa åtgärder inte bara är ekonomiskt nödvändiga utan också en fråga om social rättvisa – de som orsakar störst utsläpp bör också betala mest.

Läs också: G2O vill se mer skatt för superrika. News55

Krav: 1 300 miljarder dollar per år

En av de största frågorna på klimatmötet handlar om rättvisa. De rikaste 1 procenten globalt står för mer växthusgasutsläpp än de fattigaste 66 procenten tillsammans, säger Tubiana.

Samtidigt är det de minst ansvariga som drabbas hårdast av klimatförändringarna. 

ANNONS

Förhandlingarna om hur mycket pengar som bör hostas fram för att täcka utvecklingsländers kostnader för ett varmare klimat har dock kört fast. 

Utvecklingsländerna inom G77-gruppen kräver, med stöd av Kina, 1 300 miljarder dollar årligen för att hantera klimatförändringarnas effekter. Summan kallas dock orealistisk av flera rika länder – ett resonemang som får miljöaktivisten Mokgonyana Karabo från Power Shift Africa att reagera:

“Vi ser att det finns pengar till att finansiera krig, men när det handlar om klimatet, då finns det plötsligt inga pengar”, säger hon till SR. Hon tillägger: 

“Det är de som är förorenarna, som har släppt ut växthusgaserna som förstör vårt klimat”.

Läs också: Höjd skatt för de rikaste – men på rätt sätt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]