Dagens PS

Analys: Flata politiker stoppar Gripen-affärer

Gripen
Brasiliens försvarsminister uppger att landet kan köpa fler Gripen-plan från svenska försvarsbolaget Saab. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022

USA dominerar marknaden för stridsflyg – och svenska politiker har bidragit till problematiken för Saab och Gripen, tror Business Insider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försvarskoncernen Saabs vd Michael Johansson har tidigare tidigare uttryckt sin frustration över att USA fått så stort inflytande i världen på marknaden för stridsflyg.

Saabtillverkade Gripen blir gång på gång snuvad i internationella vapenaffärer. I stället för Gripen väljer länder att köpa amerikanska F-35.

I en stor genomlysning kastar Business Insider ut frågan: “Varför kan inte svenska Saab exportera sitt avancerade Gripen-stridsflygplan?”

Saabs vd Michael Johansson anser att USA och Sverige inte konkurrerar på “helt lika villkor” om kunderna som handlar stridsflygplan och det gör situationen svårare att hantera. Han lyfter fram det resonemang som förs politiskt ur säkerhetsaspekt.

Gripen bara tvåa efter USA:s F-35

Business Insider konstaterar samtidigt att Gripen bara är “tvåa” i världen på området och att F-35 stolt intar förstaplatsen på tronen för stridsflygplan.

När stora länder som Kanada och Indien handlar stridsflygplan vänder man sig till USA.

Till och med Sveriges grannland Finland valde att köpa F-35-stridsflygplan från USA i stället för svenska Gripen.

I Schweiz sa invånarna i en folkomröstning som ägde rum 2014 nej till att rusta flygvapnet med Saabs stridsflygplan Gripen och den schweiziska regeringen undertecknade efteråt ett avtal värt 5,5 miljarder dollar för 36 F-35-stridsflygplan från USA.

I Tjeckien har regeringen beslutat att avsluta sitt hyresavtal kring svenska Gripen och valt att köpa det smygande stealth-flygplanet F-35.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Business Insider: Orättvist mot Saab och Gripen

Business Insider menar att det är “orättvist” mot Saab eftersom Gripen är så pass tekniskt avancerat utvecklat.

Stridsflygplanet kan “flyga med supersonisk hastighet utan att använda en bränsleslukande efterbrännare”.

Gripen kan också landa på motorvägar och stridsflygplanet anses vara “ett mycket kapabelt 4,5-generationens jaktplan” även om det “inte är banbrytande” inom sitt område, heter det.

Alla länder väljer inte amerikanska F-35, ska det tilläggas. Bland andra Brasilien, Sydafrika och Thailand flyger Gripen.

Slutsats: Sverige är udda och har flata politiker

I Business Insiders artikel beskrivs dock Sverige som “ett udda land” vilket tidningen menar kan ha bidragit till Saabs svårigheter att sälja Gripen utomlands.

I sammanhanget nämns Sveriges neutralitet under båda de tidigare världskrigen och under kalla kriget, samtidigt som landet byggt upp “en enorm vapenindustri”.

Svenska politiker lobbar heller inte lika ivrigt som franska och amerikanska politiker för att köpa deras vapen, konstaterar Business Insider som anser att svenska politiker dessutom står för en liberal anda som inte gagnar den inhemska vapenindustrin.

Sverige beskrivs som flat i artikeln och att förmåga saknas att bedriva “en muskulös utrikespolitik”, oberoende av den nu aktuella Nato-ansökan och att Sverige tidigare skickat fredsbevarande styrkor i FN:s regi till krigshärdar.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS