Via den digitala plattformen Decisions.city ska allmänheten kunna vara med och påverka vilka byggmaterial som används vid byggen.

ANNONS

En ny digital plattform har tagits fram för att få städer att bygga mer hållbart. I dag används mest betong och stål vid byggen. Stadsstrukturer består i dag till 90 procent av stål och betong och de materialen är två av de allra största källorna till utsläpp av växthusgaser.

Tillsammans med Architectural Democracy och Accenture Interactive, har Metsä Wood varit med och tagit fram plattformen Decisions.city i hopp om att initiativet ska få fler beslutsfattare att se klimatvänligare material.

Lekfull men informativ interaktion

”Decisions.city är en lekfull men ändå informativ interaktion där användaren digitalt kan ändra mixen av byggmaterial som trä, betong och stål för att se vilken skillnad det skulle göra för klimatet över tid, förklarar Håkan Arnebrant, Business Development Manager på Metsä Wood Sverige i ett pressmeddelande.

Städer står i dag för 70 procent av de globala koldioxidutsläppen och hur städer byggs har stor betydelse för vår och planetens framtid. Via portalen ska allmänheten få möjlighet att påverka beslutsfattare att välja klimatvänligare material, som trä.

Vill ge invånarna en talan

Håkan Arnebrant säger att eftersom invånarna sällan är inblandade i beslut om städernas byggmaterial kan stål och betong fortsätta dominera. Han hoppas att genom att ge invånarna en talan kan initiativet få städerna att inspireras till att bygga med mer hållbara material och därmed göra dem mer hållbara, flexibla och trygga.

Den första versionen av Decisions.city ska lanseras i samband med arkitekturutställningen Biennale Architettura 2021 i Venedig som pågår mellan den 22 maj och den 21 november och som i år har temat “Hur ska vi leva tillsammans?”.

Läs mer: Ikea omvandlar el av träspill – minskar klimatavtryck [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Cementa förlorar i rätten – kalkbrytning stoppas [Dagens PS]

Läs mer: Ny EPD för hyvlade trävaror stärker materialets miljöfördelar [Dagens PS]