Dagens PS

Professor om siffrorna i cementkrisen: "En nypa salt"

Cementa
Cementa fick inte förnyat tillstånd för kalkbrytning – utredningen höll inte i rätten. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 28 juli 2021

Det larmas om en potentiell katastrof – men professor Hans Lööf tycker man ska ta siffrorna angående cementkrisen med en nypa salt. “Det pågår ett opinionskrig nu”, säger han. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Byggbranschen varnar för “varselchock” och att mellan 240 000 och 400 000 jobb riskeras av cementkrisen som pågår efter att Cementa inte lämnat en tillräcklig miljökonsekvensanalys för Mark- och miljööverdomstolen att fatta beslut om, vilket Dagens PS rapporterat om.

Nuvarande brytningstillstånd löper ut den 31 oktober 2021, och därefter kan Sverige få problem med tillgången på cement. Dessutom kan spilleffekter slå över på andra industrier, LKAB varnar om produktionsbortfall upp mot 80 procent.

”Det här får inte ske. Man kan inte ställa till med den här typen av dramatiska konsekvenser med så kort tidshorisont. Det riskerar både vår nutid och framtid och så är miljöfrågan inte ens prövad”, sa Niklas Johansson, kommunikationsdirektör på LKAB, till Di häromdagen.

“Pressa regeringen” 

Hans Lööf, professor i nationalekonomi vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, tycker dock man ska ta siffrorna angående effekterna av cementkrisen med en nypa salt.

”Det pågår ett opinionskrig nu och då vill man förmodligen pressa regeringen och påverka ett beslut”, säger han till Sveriges Radio.

“Det finns ett stort intresse att skapa opinion, och nu är det starkt tryck inför en eventuell HD-dom”, säger han till Dagens Nyheter.

Han var 2012 med och räknade på ett liknande ärende då företaget Nordkalk ville utöka sin brytning av kalk på norra Gotland. Det företaget varnade då för 3000 färre jobb – enligt Hans Lööfs beräkningar var siffran dock bara en sjättedel i extremfallet.

ANNONS

Släpper ut tre gånger mer än flyget

Han har ännu inte hunnit göra egna beräkningar på Cementa-fallet, men finner skäl att vara skeptisk.

“Jag tror att man ska ta de här beräkningarna med en nypa salt. Det finns ett intresse från cementindustrin att blåsa upp siffrorna, och det kan jag säga med referens till Nordkalk”, säger han till DN.

Cementas fabrik på Gotland släpper ut runt tre procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, tre gånger mer än det svenska inrikesflyget.

Läs mer: Expert: Osannolikt att fallet med Cementa prövas av HD

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS