Dagens PS

Norconsult utvecklar Nordens största solpark

European Energ
Parken är omkring sju gånger kraftfullare än de som var störst i Sverige 2019. (Foto: European Energy. Parken på bilden är en annan anläggning än den som beskrivs i artikeln)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 07 sep. 2020Publicerad: 07 sep. 2020

Helsingborg kommer att få Nordens största solcellspark, då bolaget European Energy planerar bygga en 240 hektar stor park utanför staden. Norconsult ska stå för tjänster inom nätanslutning, projektering och konstruktion. “Projektet kommer att sätta en helt ny standard för solcellsanläggningar i Sverige”, säger Robert Kozelka, uppdragsledare på Norconsult. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Norconsult skriver om projektet i ett pressmeddelande.

“Ett mycket spännande projekt som kommer att sätta en helt ny standard för solcellsanläggningar i Sverige, säger Norconsults uppdragsledare Robert Kozelka.

Den framtida solcellanläggningen i Svedberga är planerad att bli Skandinaviens största på hela 130MW, som kan likställas med en av Sveriges större vindkraftsparker. Energin från solcellsanläggningen kommer att kunna värma upp 7000 villor eller driva 56.000 elbilar i ett helt år.

“Svedbergas solcellsansläggning är ett mycket spännande projekt som kommer att sätta en helt ny standard för solcellsanläggningar i Sverige. Vi ska leverera experttjänster inom nätanslutning, projektering och konstruktion ända fram till färdig anläggning”, säger Robert Kozelka, uppdragsledare på Norconsult.

Sju gånger större än 2019 års marknadsledande

“Utvecklingen av solcellsanläggningar går i ett rasande tempo. Under 2019 marknadsfördes parker på 20 MW som Sveriges största. Vi projekterar nu en park på drygt sju gånger denna kapacitet bara ett år senare”, säger Johan Jalvemo, sektionschef för Transmission & Distribution.

Att samarbeta med företag som driver den fossilfria utvecklingen framåt är helt enligt Norconsults strategi, menar Johan Jalvemo.

“Norconsult har strategiskt valt att satsa helhjärtat på experttjänster som främjar cirkulär energiproduktion, så som sol, vind och vattenkraft. Det är genom att driva dessa projekt, med progressiva företag så som Europeean Energy, som Sverige kommer att nå sina mål om ett fossilfritt energisystem 2040”, avslutar han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS