Volvo Penta ska möta både hållbarhetskrav och nya tekniska möjligheter framöver. Nu vill bolaget, som ingår i Volvokoncernen, ta ledningen för autonoma lösningar – med bland annat självkörande båtar.

Penta presenterade en ny autonom lösning för dock­ning –  på elektronikmässan CES i Las Vegas på måndagen.

Systemet gör det lättare att manövrera båten, på liknande sätt som en bil.

”När du släpper allt så stannar båten precis där du släppte den. Det här ökar säkerheten och gör det lättare för människor att komma ut på sjön”, säger Volvo Pentas vd Heléne Mellquist, till Di.

Privata och kommersiella marknaden

Först på tur står den privata marknaden, men enligt Heléne Mellquist blickar Volvo Penta – på liknande lösningar även för den kommersiella marknaden.

Det går bra för Volvokoncernens motoraffär. Volvo Pentas omsättning har under de senaste fem åren ökat med omkring 70 procent till drygt 13 miljarder kronor i fjol – vilket motsvarar tre procent av Volvokoncernens totala för­säljning.

Hållbarhet ligger efter

Hållbarhet släpar ofta efter inom båtbranschen, där båtarna till största del fortfarande består av dieselslukande motorer.

Det kan dock snart bli ändring på det.

Volvo har meddelat att dieselmotorn ska tillhöra det förflutna inom 20 år – för att möta Parisavtalets mål.
I koncernens hållbarhets­plan ingår även Volvo Penta, där dieselmotorer till stor del utgör båtarna och marinindustrin.

ANNONS
ANNONS

Utmaningar framöver

Det innebär en del utmaningar framöver, säger Heléne Mellquist.

”På den marina sidan är det en tuffare miljö att integrera elektromobilitet, medan många kunder inom indu­strin kanske till och med lig­ger före oss och där vi redan i dag har ett erbjudande med en elektrisk drivlina.”

Läs mer: Volvo rekordlyfte efter valresultat