Uppges vara det första passagerarfartyget i världen som utnyttjar vindkraft.

ANNONS

Tidningen Båtliv berättar att M/S Viking Grace nu seglar med hjälp av ett mekaniskt rotorsegel. Den 12 april ägde jungfruresan med segel rum mellan Åbo och Stockholm.

Seglet är 24 meter högt och fyra meter brett och har tagits fram av finländska Norsepower. Tack vare seglet sparar båten bränsle samtidigt som utsläppen sjunker.

”Med hjälp av rotorseglet kan koldioxidutsläppen, beroende på vindförhållandena, minska med så mycket som 900 ton per år”, skriver Båtliv.

”Det här är en stor dag för oss. Som ett åländskt rederi lever vi av havet och att främja dess välmående är mycket viktigt för oss. Vi vill vara föregångare när det gäller att utnyttja lösningar som minskar miljöbelastningen. Det finländska företaget Norsepower har utifrån det mekaniska rotorseglet utvecklat en världsledande innovation, som kan minska bränsleförbrukningen och vi tycker det är jättefint att vi kan ta i bruk denna innovation på M/S Viking Grace som första passagerarfartyg i världen”, berättar Viking Lines verkställande direktör Jan Hanses, enligt tidningen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Viking Lines hållbarhetssatsning.