Koldioxidutsläppen från stora passagerarplan skulle kunna minska med hela 80 procent med en ny innovativ design med tre vingar på rad.

Det är den amerikanska flygplanstillverkaren SE Aeronautics som med hjälp av simuleringar har kommit fram till att ett plan med tre vingar på rad skulle kunna sänka koldioxidutsläppen med 80 procent och bränsleförbrukningen med 70 procent.

På planeringsstadiet

Planet är fortfarande på planeringsstadiet och heter SE200. Det ska kunna ta 264 passagerare och kunna flyga 17 000 kilometer på en tank. Enligt en artikel i Interesting Engineering skulle planet vara snabbare än vanliga passagerarplan.

Enligt SE Aeronautics är fördelen med den tredje vingen att den ger mer lyftkraft och kortare start- och landningssträcka. Det gör att SE200 skulle kunna trafikera mindre flygplatser.

Tillverkas i ett stycke

Flygplanskroppen ska tillverkas av kompositmaterial i ett enda stycke, vilket ska göra den säkrare vid en eventuell olycka då det inte finns några fogar. Enligt flygplanstillverkaren har de utvecklat en produktionsprocess som gör att flygplanet kan tillverkas snabbare än traditionella passagerarplan.

SE200 skulle inte förvara bränsle i vingarna utan det ska i stället förvaras ovanpå flygplanskroppen, vilket innebär att de som designade planet kunde göra vingarna smalare och mer aerodynamiska.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Res var som helst på jorden – på en timme [DagensPS]