Djurrättsorganisationen Animals International säger att en massdöd av djur i Suezkanalen är oundviklig. Tiotusentals djur kommer att dö, enligt organisationen.

Suezkanalen har nu öppnat igen efter att fartyget Ever Given kommit loss. Fartyget, som är längre än Eiffeltornet, gick på grund och blockerade hela kanalen under nästan en vecka.

Även om proppen nu lossnat så kan det vara för sent för många av de 200 000 djur som fraktas på de 300 skepp som stått stilla och väntat på att få komma igenom kanalen. Det fruktar djurrättsorganisationen Animals International som tror att den värsta katastrofen för djur i sjöhistorien väntar.

”Dör medans vi snackar”

Gabrile Păun, EU-chef för Animals International säger till New York Times att katastrofen är oundviklig.

”Dessa djur dör medans vi snackar”, säger Gabrile Păun till NY Times.

Organisationen uppskattar att det är 16 fraktskepp med djur från EU till länderna kring Persiska Gulfen som stått stilla på grund av problemen i Suezkanalen, och att djuren som är inlåsta i stekheta fraktcontainrar håller på att få slut på mat och vatten.

EU-buffert räcker inte

Även om skeppen skulle kunna fortsätta färden med full fart nu på en gång, så räcker det inte. EU kräver en lagstadgad buffert på 25 procent extra mat och vatten, men det kommer inte räcka till. Massdöd av djur väntar i Suezkanalen.

”Ett fartyg som lämnade Rumänien den 16 mars var planerat att anlända till Jordanien den 23 mars, men i stället skulle det nu nå hamn tidigast den 1 april. Det är nio dagars försening. Även om fartyget hade det nödvändiga 25 procent extra djurfoderet skulle det bara ha varat i 1,5 dagar”, säger samme Gabrile Păun till tidningen EUObserver. 

ANNONS
ANNONS

Hård kritik sedan tidigare

Rumänien, som är den största exportören av levande djur från EU, har sedan tidigare fått hård kritik för bristande säkerhet vid djurtransporter, efter att en färja kapsejsade förra året utanför Svarta havets kust och 14 000 får drunknade.

EU har också kritiserat Rumänien och velat att de ska upphöra med djurtransporter till den Persiska gulfen då temperaturen i transporterna kan gå upp mot 60 grader, skriver EUObserver.

Läs mer: Skepp på grund – blockerar hela Suezkanalen – Dagens PS