Om alla G20 länder skulle sätta ambitiösa klimatmål med fokus på nettonollutsläpp år 2050, skulle temperaturökningen kunna hålla sig under 1,7 grader. Det visar en ny rapport.

ANNONS

G20 som består av 19 länder och EU, är världens största ekonomier. Gruppen står för 85 procent av världens BNP. De står också för 75 procent av befolkningen – och av de globala utsläppen.

Varje år träffas G20 för möten om ekonomiska frågor. Men en ny rapport, gjord av World Resources Institute i USA och Climate Analytics, visar att koalitionen också skulle kunna spela stor roll för att undvika en klimatkatastrof. Det skriver Dagens Nyheter.

Utsläppsminskningsmål som ligger i linje med 1,5-gradersmålet fram till år 2030 därefter en strävan mot koldioxidneutralitet till 2050, skulle kunna hålla den globala temperaturökningen under 1,7 grader vid detta sekels slut, visar rapporten.

Om länderna faktiskt genomför de åtgärder som de hittills har skrivit under på så skulle ökningen istället begränsas till 2,1 grader.

Men eftersom länderna har gjort utfästelser som de ännu inte hållit ser vi istället ut att gå mot 2,4 graders uppvärmning.

– G20 är ansvariga för den stora majoriteten av de globala utsläppen och den här rapporten gör det tydligt att vi behöver en gemensam kraftsamling från världens rikaste länder för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, säger Bill Hare, vd på Climate Analytics.

ANNONS
ANNONS

Det här är G20:

Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Japan, Indien, Indonesien, Italien, Mexico, Ryssland, Sydafrika, Saudiarabien, Sydkorea, Turkiet, Storbritannien, USA och EU.

Läs också: 

Klimatrapport: Vi passerar FN:s gräns före 2025
”Majoriteten fossila bränslen måste stanna kvar i marken.”