Frankrikes miljöminister Barbara Pompili vill föra in klimatet högst upp i grundlagen till hösten. ”Vi måste visa att klimatförändringen är en möjlighet för att utveckla vår ekonomi och ge perspektiv för våra unga”, säger hon.

ANNONS

Barbara Pompili besökte nyligen Sverige och träffade Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi samt miljö- och klimatminister Per Bolund.

Frankrike kommer hålla i EU-ordförandeskapet första halvåret 2022 och för Sveriges del blir det ett år senare.

Vill ändra grundlagen

För Barbara Pompili ligger fokus redan nu på att försöka ändra den franska grundlagen, med skydd av miljön.

”Vi vill ändra vår grundlag så att vi i första artikeln i grundlagen, alltså den artikel som definierar våra viktigaste värden, integrerar kampen mot klimatförändringen och skyddet av den biologiska mångfalden. Det är väldigt viktigt eftersom framtida lagar ska respektera vår grundlag”, säger hon till Di.

Men en grundlagsändring måste gå igenom både senaten och nationalförsamlingen – innan den dessutom måste röstas igenom av folket.

ANNONS
ANNONS

”För tillfället arbetar vi med att få igenom denna gemensamma text, och jag har god förhoppning till att vi lyckas till hösten.”

Gemensamt pris på CO2

Hon tror vidare att EU:s mål att bli klimatneutralt senast 2050 är fullt möjligt, men då måste unionen först ”skapa gemensamma regler, såsom ett gemensamt pris på koldioxid”.

Nästa år är det val i Frankrike och Barbara Pompili är hoppfull att partiet ”En marche” ska sitta kvar vid makten.

”Vi ska visa att den gröna omställningen kommer leda till glädje, jobb och bättre hälsa för människor. Det som slår mig i Frankrike är rädslan för framtiden. Vi måste visa att klimatförändringen är en möjlighet för att utveckla vår ekonomi och ge perspektiv för våra unga.”

Läs mer: Rekordhögt pris på utsläppsrätter i EU

 

ANNONS
ANNONS