Mark Zuckerberg ser framtiden för Facebook i ett sci-fi-liknande metaverse – som är ett ord för att beskriva framtiden enligt vissa, ett meningslöst buzzword enligt andra.

ANNONS

New York Times skrev i en artikel i början av juli: ”Kommer du ihåg när du hörde talas om internet? Gör dig redo för metaverse”.

Men vad är det då? Termen kommer enligt NY Times från författaren Neal Stephensons novell ”Snow crash” från 1992, och innebär en fullt realiserad digital värld som existerar bortom den analoga värld vi lever i nu.

Exempel: Sociala medier och kryptovalutor

Konceptet är välanvänt i sci-fi-berättelser, ibland som en utopi där sociala normer och koder kan skrivas om på nytt, men oftare som en dystopi i form av en virtuell asyl från en fallen värld.

Det är också ett populärt buzzword i tech-världen där det refererar till virtuella upplevelser, platser och tillgångar som alla fått ett uppsving när världen flyttat ut på nätet under pandemin. Mängder av tv- och datorspel, de flesta sociala medier och kryptovalutor är alla exempel på metaverse-upplevelser, enligt New York Times.

Zuckerberg vill bygga maximalistisk värld

En av de som är övertygad om att det här är nästa stora grej är Mark Zuckerberg, vd för Facebook. Han berättade för sina anställda att Facebook skulle sträva efter att bygga en maximalistisk, sammankopplad uppsättning upplevelser direkt från sci-fi – en värld som kallas metaverse, där fysisk, augmenterad och virtuell verklighet smälter samman, skriver The Verge. 

”Vad jag tycker är mest intressant är hur alla dessa teman kommer att sammanföras till en större idé. Vårt övergripande mål för alla dessa initiativ är att hjälpa till att få metaverse att leva”, sa Zuckerberg till sina anställda enligt The Verge som har en lång intervju med företagsledaren.

Zelnick: ”Kommer det spela någon roll?”

Men det finns också de som är skeptiska. Strauss Zelnick, vd för datorspelsutvecklaren Take-Two sa i maj att han är ”allergisk mot buzzwords” och antydde att metaverse bara är en hype.

ANNONS
ANNONS

“Om du tar ord som metaverse, SPAC och kryptovaluta om fem år, kommer något av detta att spela någon roll? Jag är inte säker på att det kommer det”, säger han enligt NY Times.

Läs mer: Facebook investerar miljarder i influencers