Det blåser rejält kring den amerikanska video­-konferensfirman Zoom. Samtidigt som FBI varnar hur Kina tvingar företag till lydnad, så anklagas Zoom för censur – på uppdrag av den kinesiska regeringen. 

ANNONS

Efter FBI:s varningar förbjuds nu Zoom på allt fler amerikanska företag.

Amerikanska justitie­departementet har åtalat en av cheferna på teknik­firman Zoom Video Commu­nications.

Stört möten

Detta för att sys­tematiskt ha avbrutit och stört flera möten som har rört mas­sakern på Himmelska fridens torg 1989, en händelse som Kina helst vill få sin egen befolkning och världen – att för alltid glömma bort.

Den anklagade Zoom-chefen, som befinner sig i Kina – och inte har kunnat gripas, ska också ha lämnat över data från användare – till kinesiska myndigheter.

FBI-chefen Christopher Wray höll inte tillbaka i kritiken riktad mot Kina.

”Vi måste förstå att den kinesiska regeringen inte tvekar över att utnyttja före­tagsverksamhet i Kina för att stärka deras internationella agenda, som förtryck av ytt­randefrihet”, sa han i ett uttalande, rapporterar Di.

Teknikkriget fortsätter

Teknikkriget fortsätter mellan världens två största ekonomier, där Zoom nu dras in allt djupare. Politiska aktivister har sparkats ut från plattformen i Kina, och de som deltar på Zoom­möten i landet måste registrera sig med legitimation.

Samtidigt förbjuder allt fler företag i väst tjänsten.

Apple, Google, den tyska biltillverkaren Daimler och Singapore-baserade banken Standard Chartered har förbjudit anställda att använda Zoom på jobbet på grund av säkerhetsrisker. Det har även myndigheter i Tysk­land, Singapore och Taiwan gjort.

ANNONS
ANNONS

Zoom har huvudkontor i Silicon Valley och har hundratals anställda i Kina.
Under andra kvartalet ökade bolagets vinst med 3 300 procent till motsva­rande 1 500 miljarder kronor, tack vare pandemin – som tvingade oss att arbeta hemma allt mer.

Läs mer: Så blir du lyckligare på jobbet hemifrån – tips