Trafikverket håller officiellt fast vid att tågtunneln Västlänken ska invigas i tid, och att budgeten ska hållas, men nu varnar myndigheten om att läget är besvärligt.

ANNONS

I sin tertialrapport 2, skriver Trafikverket att Västlänken i Göteborg ska invigas den 12 december 2026, som planerat, men skriver samtidigt att bygget ligger 1,5 år efter tidtabell, det rapporterar Dagens Nyheter.

Flera av de bolag som är med och bygger Västlänken har andra uppfattningar av när bygget kan vara klart och varnar för en försening på upp till fyra år.

I rapporten skriver Trafikverket också att de räknar med att kostnaden för 2022 och 2023 blir 1,1 miljarder kronor högre än myndigheten trodde i våras. Det betyder att för att hålla sig inom 20-miljardersbudgeten kan endast 653 miljoner kronor användas för åren 2025–2026. Bara i år låg dock byggkostnaden på 3,5 miljarder.

Trafikverket säger till DN att när riktpriset överskridits ska bolagen betala tillbaka 20 procent av riktpriset, varför mer än 653 miljoner kommer kunna användas.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Trafikverket klarar inte planeringen för tågtrafiken [Dagens PS]