Länge var det varje nystartat techbolags stora dröm att bli en så kallad unicorn – det vill säga att värderas till mer än en miljard dollar. Nu krymper det ekonomiska utrymmet och bolagen behöver rusta sig för att bli kackerlackor i stället, skriver Bloomberg.

ANNONS

”Det är kackerlackans tid – gör allt som krävs för att överleva”, säger Tessa Wijaya, medgrundare till bolaget Xendit, som erbjuder digitala betallösningar.

”Det är tufft, men det fungerar. Om bolaget kan överleva under de två eller tre år som vi har framför oss, så kan det antagligen växa även efter det.”

Kommentaren kom i en paneldiskussion under ett event i Singapore, där riskkapitalister och teknikföretag har haft ett flertal olika konferenser.

Världen håller på att kantra för många av de techbolag i Sydostasien som tidigare har dragit till sig mycket pengar från investerare. Flera av dem har aldrig varit med om något annat än att teamet fortsätter att växa. Nu sjunker riskfinansieringen.

Bara under de tre senaste månaderna har riskkapitalister satsat 74,5 miljarder dollar mindre än tidigare. Det motsvarar mer än en tredjedels minskning.

Techbolag får hålla i slantarna

Många startups behöver nu förhålla sig mer realistiskt till sitt kassaflöde och sin likviditet, konstaterar Raj Ganguly, en annan av konferensens deltagare.

Det viktigaste för dessa bolag kommer nu inte att vara att bli en unicorn – det vill säga att få en hög värdering. I stället kommer det att vara stabil finansiering av basverksamheten. Eller, med GGV Capitals Jenny Lees ord ”din förmåga att ha en kontant landningsbana”.

ANNONS
ANNONS

Hennes riskkapitalbolag råder sina portföljbolag att ha tillräckligt med pengar för att hålla sig flytande i 36 månader utan att behöva skaffa ytterligare medel.

Det här är en stämning som inte bara existerar konferenser, utan på olika kontor runtom i världen. Techbolag som har haft ett mycket högt värde får möta inflation och räntehöjningar med säga upp medarbetare och ställa in planer på vidareutveckling.

Läs också:

Det här får investerarna att sova riktigt dåligt [Dagens PS]