Nyligen gick tyska Uniper ut med att de inte planerar att bygga någon ny kärnkraft, men planerna på en SMR-prototyp i Oskarshamn består.

ANNONS

Den tyska energijätten Uniper är hårt krisdrabbat och tas vid årsskiftet över av den tyska staten, vilket gör den tyska staten till delägare i alla Sveriges aktiva kärnkraftverk, det skriver Ny Teknik.

Tillsammans med KTH och reaktorbolaget Blykalla, deltar Uniper, via sitt dotterbolag Sydkraft Nuclear Power, i ett projekt som ska bygga en prototyp av en blykyld kärnreaktor i Oskarshamn.

Fattas 125 miljoner kronor

Prototypen ska inte laddas med kärnbränsle, men projektets initiativtagare hoppas att den ska leda till att en demonstrationsreaktor som laddas med kärnbränsle byggs i Okarshamn till 2030.

Det handlar om en typ av små modulära reaktorer, så kallad SMR. I februari beviljade Energimyndigheten 99 miljoner kronor i stöd till projektet, men det saknas 125 miljoner kronor.

Kan påverka planen att bygga riktig reaktor

Enligt Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH och Blykallas grundare, ska Blykalla och Uniper dra in cirka hälften var av de pengar som saknas.

Enligt honom påverkar inte Unipers besked om att de inte ska bygga någon mer kärnkraft planerna i Oskarshamn.

”Men det kan förstås ha inverkan på planen att bygga en riktig kärnreaktor”, säger han till Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS