Tyskland är berett att stötta franska Ariane7, rymdprojektet som ska vinna den europeiska kapplöpningen med Elons Musks SpaceX.

ANNONS

”The world is not enough” hette en James Bond-film och samma konstaterande har som bekant Elon Musk gjort.

Därav hans rymdsatsning Space Exploration Technologies, förkortad till SpaceX.

Men Musk har europeisk konkurrens i form av franskbyggda rymdraketerna i Ariane7-projektet och nu skriver Bloomberg om hur Tyskland är berett att sträcka sig ytterligare en bit i att stödja Ariane-planen.

Satsar nu

Tyskland kommer att vara med om att skapa en ny generation franskbyggda rymdraketer.

Man vill lägga sin tyngd bakom framtida projekt från Ariane Group, ett samarbete mellan Airbus SE och Safran SA, så länge satsningarna är öppna för teknik från europeiska startups, enligt tyska källor.

Elon Musks SpaceX har ökat konkurrensen och har på avgörande områden kostnadsfördelar gentemot Ariane.

Samtidigt är den franska satsningen, initierad redan 1979, politiskt viktig för att ge EU en uppskjutningskapacitet för satelliter och rymdsatsningar.

Viktigt enas

Ett publikt besked om ett franskt-tyskt samarbete anses också viktigt för industrirelationen mellan de två länderna, en relation som kärvat på sistone.

Fredag denna vecka åker Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne till Berlin på ett officiellt besök och man tror att nya besked kan komma då.

ANNONS
ANNONS

Tysklands försvarsminister sade i fredags att en ”industriell överenskommelse” nåtts om nästa fas av ett europeiskt jetjaktplan.

Överenskommelsen om Future Combat Air System, som leds av Dassaul Aviation SA i Frankrike och den tyska grenen av Airbus, följer efter månader av oenighet kring immateriella rättigheter, exportlicenser och budget.

Läs även: SpaceX tar in nytt kapital – värderas till 127 miljarder [Dagens PS]