Trafikverkets planring för tågtrafiken brister och ligger efter, myndigheten ska nu rekrytera 100 personer för att klara ett föreläggande från Transportstyrelsen.

ANNONS

Sedan årsskiftet ska Trafikverket informera tågbolagen om banarbeten som påverkar tågavgångar senast 18 veckor innan det planerade arbetet, myndigheten insåg att den inte skulle klara det och kom överens med tågbolagen om 13 veckor, det rapporterar Dagens Nyheter.

Det har dock inte Trafikverket klarat och framförhållningen har som sämst varit två veckor, varför tågbolagen inte vill sälja biljetter till avgångar de tror kan drabbas av banarbeten eftersom de då kan tvingas ställa in avgångar med kort varsel.

Problemen med planeringen beror på att myndigheten ska digitalisera planeringen av tågtrafiken och det har hittills inte fungerat fullt ut.Trafikverket har just nu kontroll över nästan alla banarbeten fyra veckor framåt.

”Det går bättre och bättre om man säger så, men sedan är vi inte nöjda med hur långt i förväg vi kan vara klara med tågplanerna och banarbetena, säger trafikverkets presschef Bengt Olsson till DN.

Nu kräver Transportstyrelsen att Trafikverket rättar sig efter de 18 veckor som beslutats och myndigheten måste därför rekrytera över 100 personer.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Trafikverket: Vem stjäl fartkameror för miljoner? [Dagens PS]