Dagens PS

Trots uppgång – industrins situation "oroväckande"

industri
Svensk industri har återhämtat sig något under tredje kvartalet, men produktionen är fortfarande "oroväckande låg". (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 03 sep. 2020Publicerad: 03 sep. 2020

Teknikföretagens undersökning Konjunkturbarometern klassar Sveriges industriproduktion som “oroväckande låg”. I augusti förra året uppmättes orderingången i industrin till runt 107, medan årets siffra är 85,6. Särskilt el-sektorn är extra utsatt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Branschorganisationen Teknikföretagens rapport Konjunkturbarometern konstaterar att svensk industri visar tecken på återhämtning. Trots detta utskiljs en rejäl nedgång jämfört med förra året.

“Trots ökad orderingång för teknikindustri sammantaget ligger orderstockens storlek på fortsatt låg nivå. Positivt är att utfallet för orderstocken på index 85,6 tredje kvartalet ändå lämnat krisnivån 80,5 förgående kvartal”, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen i ett pressmeddelande.

Den mest utsatta branschen är enligt undersökningen elteknik och elapparatur, som till skillnad från andra branscher inte visar en uppgående orderingång. Trots detta klassas orderingången som normal av branschen, meddelar rapporten.

Nära krisnivå för maskinteknik

Situationen för sektorn maskinteknik klassas som “mycket nära krisnivå”, även om den ser en viss återhämtning under juli och augusti.

“Efter en nära kollaps under andra kvartalet för maskinindustrin och dess leverantörer ökar nu orderingången om än i begränsad omfattning. Samtidigt minskar index för storleken på orderstocken för maskinindustrin oroväckande från 85,5 andra kvartalet till 82,7. Det signalerar mycket nära krisnivå, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

“Rapporteringen av orderstockar är en återspegling av en mycket låg global efterfrågan på maskinutrustning för närvarande”, fortsätter han.

I augusti 2019 låg orderstockens index på dryga 107.

Läs hela rapporten här.

Läs mer: Historiskt låg orderingång för teknikindustrin

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS