På torsdagen stämde en amerikansk tillsynsmyndighet för att blockera Microsofts miljardförvärv av datorspelstillverkaren Activision Blizzard.

ANNONS

USA:s motsvarighet till Konkurrensverket och Konsumentverket, Federal Trade Commission, FTC, menar att om Microsoft köper Activision Blizzard kan det skada konsumenterna, det rapporterar New York Times.

Vill köpa för över 708 miljarder

Microsoft vill förvärva Activision Blizzard för 69 miljarder dollar, över 708 miljarder kronor, men FTC menar att de då kan använda datorspelstillverkarens spel för att locka spelare från rivaler.

FTC:s kommissionärer röstade för att lämna in stämningsansökan med 3 mot 1 och beslutet är ett slag mot Microsofts expansion av sin spelverksamhet.

Kan bli största affären på 20 år

För FTC:s ordförande, juristen Lisa Khan kommer stämningen bli ett test för om hennes aggressiva plan att tygla Big Tech kan överleva en rättegång.

Om Microsoft förvärvar Activision skulle det bli den största affären inom konsumentteknik sen AOL köpte Time Warner för 20 år sedan.

ANNONS
ANNONS

Xbox slås ihop med strömningstjänster

Köpet skulle slå ihop spelkonsolen Xbox med strömningstjänster för spel, som många ser som tv-spelsmarknadens framtid.

Populära spel som Call of Duty och Candy Crush skulle tillhöra Microsoft, dessa spel är enorma, enligt Activision har de nästan 370 miljoner aktiva användare varje månad.

Stoppa Microsoft från att få kontroll

”Microsoft har redan visat att de kan och kommer att hålla inne innehåll från sina spelrivaler”, säger Holly Vedova, chef för FTC:s konkurrensbyrå, i ett uttalande, skriver New York Times.

”Idag försöker vi stoppa Microsoft från att ta kontroll över en ledande oberoende spelstudio och använda den för att skada konkurrensen på flera dynamiska och snabbväxande spelmarknader”, fortsätter hon.

Tänker inte överge affären

Microsoft har indikerat att de inte tänker överge affären utan att de kommer kämpa i domstol.

”Vi fortsätter att tro att den här affären kommer att utöka konkurrensen och skapa fler möjligheter för spelare och spelutvecklare,” sade Microsofts president Brad Smith i ett uttalande, skriver New York Times.

ANNONS
ANNONS

Han sade vidare att Microsoft är fast beslutna att ta itu med konkurrensproblem, och att de välkomnar möjligheten att presentera sitt mål i domstol.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Får teknikjättar bli större? – Microsofts köp granskas [Dagens PS]