Tesla Megapack – storsatsningen började brinna

Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 30 juli 2021
Tesla Megapack
Ett Tesla Megapack har börjat brinna i Australien. (Foto: Tesla)

Ett av världens största batterier, ett Tesla Megapack, började brinna vid ett test i Australien. Man vet ännu inte vad orsaken är. 

ANNONS
ANNONS

Franska Neoen, som specialiserar sig på förnybar energi, driver batteripark-anläggningen Victoria Big Battery i Geelong, Australien. Det görs tillsammans med Tesla och AusNet Services. Anläggningen ska kunna lagra 300 megawatt energi från förnybara källor.

Kopplats bort från elnätet

Bara en dag efter att verksamheten startade började ett av batterierna, ett Tesla Megapack, att brinna. Orsaken är ännu inte fastställd. Ingen skadades och anläggningen har evakuerats, rapporterar CNBC.

”Neoen och Tesla har ett nära samarbete med räddningstjänster på plats för att hantera situationen. Sajten har kopplats bort från elnätet och det kommer inte att påverka elförsörjningen”, säger Louis de Sambucy, Australienchef för Neoen.

Branden utlöste en toxisk rökvarning, och myndigheterna instruerade invånarna i närliggande förorter att stänga sina dörrar och fönster och stänga av värme- och kylsystem, rapporterar australiensiska nyhetssajten Financial Review.

Ser en efterfrågan över miljonen

Det är ett bakslag för Tesla, som satsar stort på sin energiverksamhet. Vid senaste kvartalsrapporten påstod företagets vd Elon Musk att Tesla ser en efterfrågan på över en miljon på företagets Powerwall, ett batteri för hemmet, och en “stor mängd” Megapack till större verksamheter.

Risken att de fattar eld är en av de stora tekniska svårigheterna kring att skala upp användningen av de litium-jon-batterier som företag som Tesla, ABB och Northvolt satsar på. Litium är precis som alla alkalimetaller mycket reaktivt och brandfarligt och bränder orsakat av materialet är mycket svårsläckta.

Elon Musk skrev “Prometheus unbound” på twitter i efter nyheterna om branden, en referens till titanen som i grekisk mytologi ska ha gett elden till människan.

Läs mer: Elon Musk om att vara vd för Tesla: ”Jag hatar det”

Läs mer: Brand i Tesla-fabriken – aktivistgrupp tar på sig dåd

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS