Dagens PS

Terminator-roboten – på riktigt

Terminator
Kommer AI ta över och slå ut mänskligheten? (Foto: Lighthouse Entertainment)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 jan. 2023Publicerad: 27 jan. 2023

Kommer du ihåg T-1000-robotarna från Terminator? Glöm dem. Nu finns de på riktigt. ”Det är nästan T-1000-liknande”, säger forskarna om den nya metallroboten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare har skapat robotar som kan växla mellan fast och flytande tillstånd, vilket gör det möjligt för dem att utföra häpnadsväckande bedrifter som att hoppa, klättra och till och med ”sippra” ut ur en bur på ett sätt som kusligt påminner om T-1000-robotarna i Terminator, skriver Vice.

“Det är nästan T-1000-liknande”, säger forskaren Carmen Majidim som leder Soft Machines Lab vid Carnegie Mellon University och är seniorförfattare till den nya studien.

Kan ge nya möjligheter

Men det finns, naturligtvis, mer seriösa anledningar än så till de nya robotarna.

Maskinernas form och rörelser styrs av magnetiska fält, ett tillvägagångssätt som kan leda till nya biomedicinska och tekniska teknologier.

Mjuka robotar är vanligtvis mycket mer formbara än sina hårda motsvarigheter, men istället är de inte är lika starka, snabba eller lättstyrda som solida maskiner.

Det är den gordiska knuten ett internationellt team av ingenjörer tagit sig runt genom att utveckla ett material tillverkat av galliummetall, inbäddat med små magnetiska mikropartiklar.

ANNONS

Senaste nytt

Utvecklats en längre tid

ANNONS

Denna “magnetoactive phase transitional matter” (MPTM) kombinerar unikt den höga mekaniska styrkan, belastningskapaciteten och snabba rörelsehastigheten för den fasta fasen med “utmärkt morfologisk anpassningsförmåga (förlängning, splittring och sammanslagning) i vätskefasen”, enligt en studie publicerades i tidskriften Matter.

“Folk har arbetat på dessa småskaliga, magnetiskt känsliga robotar och maskiner en längre tid”, säger Carmel Majidi.

“Förhoppningen var ett “bästa av två världar”-scenario där vi kan dra fördel av den höga elektriska ledningsförmågan och de fasförändrande förmågorna hos galliummetallen med den magnetiska känsligheten hos magnetiska mikropartikelsystem.

Multifunktioner

Genom att placera robotarna i ett alternerande magnetfält får forskarna dem att flytta runt och till och med värmas upp så att de blir flytande.

“Det är den där spontana elektriska strömmen som värmer upp metallen och får den att smälta”, säger Majidi.

Med denna teknik kunde forskarna få MPTM-robotar att löda kretsar, forma sig till en universalskruv, ta bort föremål från en dummymage och klara hinderbanor.

“En inspiration”

ANNONS

Och oberoende av alla seriösa ändamål erkänner Majidi att jovisst, nog har de sneglat mot filmen.

“Det är nästan T-1000-liknande i den meningen att du har den där figuren och den smälter till en klump, och den sugs genom dessa fängelsestänger”, säger Majidi och tillägger att den skurkaktiga androiden fungerat som en inspiration för roboten.

Läs även: Robotdammsugare på vift jämförs med Terminator  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS