Den svenska rymdindustrin är på väg att slå igenom. Blickarna är vända mot Esrange norr om polcirkeln. ”Intresset är enormt, både från den svenska staten och utländska aktörer”, säger Linda Lyckman på Svenska Rymdaktiebolaget.

ANNONS

Det är inne med rymden.

Ingen har väl missat kapplöpningen mellan entreprenörerna Elon Musk och Richard Bransons rymdresor.

Sverige är med i rymdarbetet där det handlar om satelliter som ska samla in data i till exempel klimatforskningen.

Ökade anslag

Sverige satsar på rymdindustrin genom ökade anslag – främst till Esrange utanför Kiruna. Där ska pengarna bland annat användas till att uppdatera rymdbasen för att klara av uppskjutningar av satelliter.

”Intresset är enormt, både från den svenska staten och utländska aktörer. Och det här är bara början”, säger Linda Lyckman, innovations- och affärsutvecklingschef på statliga Swedish Space Corporation (SSC), även känt som Svenska Rymdaktiebolaget, till Di.

Inom några år hopppas hon kunna rekrytera hundratals nya medarbetare och hon ser redan nu att många som söker till SSC är kvinnor – vilket ökar mångfalden.

”När vi bygger den nya rymdinfrastrukturen krävs mångfald, inte enbart män i kostym utan både män och kvinnor av olika nationaliteter och bakgrund”, klargör Linda Lyckman.

Utökad verksamhet

Hon tror att svensk rymdindustri kan växa sig stark inom kort, och för Esranges del innebär det utökning av uppskjutningsverksamheten.

ANNONS
ANNONS

”Vi vill skjuta upp raketer som kan nå polär omloppsbana. Frågan är vilken storlek på raket vi vill och kan använda. Förhoppningsvis är vi klara om ett år för den första uppskjutningen”, säger Linda Lyckman och klargör samtidigt att det är ”en otroligt mångfacetterad rymdbas”.

”Vi har hela spektrumet av tjänster. Man kan komma till oss få och hjälp med att hantera satelliter i omloppsbana, ta ner data via vårt globala nätverk av markstationer och inom en snar framtid även skjuta upp satelliter.”

Läs även: Rymdaktier en raket efter rykten om Iphone 13