Dagens PS

Storbritannien miljardinvesterar i startups – genom pensionsfonder

Jeremy Hunt
Storbritanniens finansminister Jeremy Hunt har stor planer för landets techbolag. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 11 juli 2023Publicerad: 11 juli 2023

Storbritannien vill inte halka efter i tech-racet längre och vill därför miljardinvestera i sektorn. Landets finansminister Jeremy Hunt har siktet inställt på att vara “världens nästa Silicon Valley”.

ANNONS
ANNONS

Storbritanniens finansminister Jeremy Hunt har stora planer för landet framöver, och vill förändra att man släpar efter när det gäller tech, jämfört med många andra länder, skriver CNBC.

“Vi vill vara världens nästa Silicon Valley och en vetenskapssupermakt, som satsar på teknik som AI och sammanför kompetensen hos våra finansiärer, entreprenörer och forskare”, uppgav Hunt nyligen.

Storbritannien satsar på tech i nya bolag

Men då måste investerare känna sig säkra i landet menar han, och det innebär bland annat att investerare ska kunna satsa på aktier i onoterade företag.

Storbritannien har tidigare fått kritik från många håll för att vara en oattraktiv plats för techbolagen att göra affärer i. Detta vill Hunt ändra på.

Låsa upp 50 miljarder pund

Totalt handlar det om upp till 50 miljarder pund som ska låsas upp i landets pensionsfonder, vilket rör sig om fem procent av värdet, som kan styras om från standardfonder till onoterade aktier. Regeringen har redan gjort en sådan överenskommelse med pensionsbolagen som sträcker sig fram till 2030.

Det kan inte bara låsa upp en rekordsumma som då kan användas till startups inom tech, utan det kan även öka värdet hos pensionsspararna med mer aktiva bolag, med upp till tolv procent, enligt Hunt.

ANNONS

Enligt Will Wynne, medgrundare av Smart som är en online-pensionsplattform, så ser det ljust ut för Storbritannien på tech-himlen framöver.

“Från en personlig synvinkel kan jag mycket väl se den potentiella fördelen med brittisk tech”, säger han.

Läs även: Techjättarna böjer sig för EU-regler

Läs även: Så ska USA vinna tech-kriget över Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS